Lada dzień będziemy się cieszyć z naszych sezonowych owoców. Zanim jednak spadną ceny do tych przyzwoitych, może nas skusić coś egzotycznego.
Kumkwat - pochodzi z Chin. Wygląda jak miniaturowa pomarańcza. Ma słodką skórkę i soczysty miąższ. Dobry do sałatek i dekoracji. Nadaje się także na dżemy. Ma dużo witamin.
Awokado - ma gruszkowaty kształt. Najczęściej jest zielony, chociaż występuje też fioletowy. Dojrzałe awokado musi być nieco miękki i mieć kremowozielony miąższ. Sam owoc może być nieco mdły. Po przekrojeniu i wyciągnięciu pestki należy pokropić cytryna, żeby nie zmienił koloru na szary. Dodawać do słodkich i pikantnych potraw. Owoc dobry na anemię, nadciśnieniem i problemami żołądkowymi.
Papaja - jest to owalny owoc o smaku podobnym do melona. Na surowo najlepsza jest z sokiem z cytryny lub limonki. Nadaje się do sałatek, a niedojrzały owoc do gotowania.
Mango - owoc jest soczysty i słodki, w kształcie łezki. Na surowo dodajemy go do sałatek i do przystawek. Dobre także do kompotów i dżemów. Po usunięciu przerośniętej pestki mango można zmiksować na mus.
Kokos - ma biały miąższ (mleczko kokosowe) i twarda skorupę. Na surowo nadaje się mleczko, a z miąższu robi się wiórki, które wzbogacają smak i aromat wypieków. Mleczko kokosowe należy wykonać z pokrojonego w kostkę miąższu ze szklanką wody, zmiksować i przecedzić przez sito. Dodawać do egzotycznych marynat.
Ananas - znany owoc, ale niedoceniany pod względem zdrowotnym. Enzymy w nim zawarte ułatwiają trawienie i mają działanie przeciwzapalne. Nie należy dodawać go do galaretek, bo nie stężeją. Dobry dla osób z problemami trawienia, chorobami serca, nerek i wątroby. Niedojrzałe owoce nie są wskazane dla kobiet w ciąży.
Melon - jest to soczysty i aromatyczny owoc o słodkim miąższu i licznych nasionach. Jest bogaty w witaminy A i C. Ma właściwości przeczyszczające, przy bólach nerek i reumatyzmie. Ma dobre właściwości dla osób po długich i ciężkich chorobach. Nie powinni go spożywać cukrzycy i osoby z problemami trawienia. Na rynku mamy kilka odmian.
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl