MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Owoce z bardzo daleka

Marta Walczak
Pamiętaj, że wiele małych dzieci jest teraz uczulonych na cytrusy, a zwłaszcza na zawarte w nich środki konserwujące. Im dłużej owoce do nas jadą, tym mocniej są nimi zabezpieczone.
Pamiętaj, że wiele małych dzieci jest teraz uczulonych na cytrusy, a zwłaszcza na zawarte w nich środki konserwujące. Im dłużej owoce do nas jadą, tym mocniej są nimi zabezpieczone. fot. DiGiTouch
Lada dzień będziemy się cieszyć z naszych sezonowych owoców. Zanim jednak spadną ceny do tych przyzwoitych, może nas skusić coś egzotycznego.
  • Kumkwat - pochodzi z Chin. Wygląda jak miniaturowa pomarańcza. Ma słodką skórkę i soczysty miąższ. Dobry do sałatek i dekoracji. Nadaje się także na dżemy. Ma dużo witamin.

  • Awokado - ma gruszkowaty kształt. Najczęściej jest zielony, chociaż występuje też fioletowy. Dojrzałe awokado musi być nieco miękki i mieć kremowozielony miąższ. Sam owoc może być nieco mdły. Po przekrojeniu i wyciągnięciu pestki należy pokropić cytryna, żeby nie zmienił koloru na szary. Dodawać do słodkich i pikantnych potraw. Owoc dobry na anemię, nadciśnieniem i problemami żołądkowymi.

  • Papaja - jest to owalny owoc o smaku podobnym do melona. Na surowo najlepsza jest z sokiem z cytryny lub limonki. Nadaje się do sałatek, a niedojrzały owoc do gotowania.

  • Mango - owoc jest soczysty i słodki, w kształcie łezki. Na surowo dodajemy go do sałatek i do przystawek. Dobre także do kompotów i dżemów. Po usunięciu przerośniętej pestki mango można zmiksować na mus.

  • Kokos - ma biały miąższ (mleczko kokosowe) i twarda skorupę. Na surowo nadaje się mleczko, a z miąższu robi się wiórki, które wzbogacają smak i aromat wypieków. Mleczko kokosowe należy wykonać z pokrojonego w kostkę miąższu ze szklanką wody, zmiksować i przecedzić przez sito. Dodawać do egzotycznych marynat.

  • Ananas - znany owoc, ale niedoceniany pod względem zdrowotnym. Enzymy w nim zawarte ułatwiają trawienie i mają działanie przeciwzapalne. Nie należy dodawać go do galaretek, bo nie stężeją. Dobry dla osób z problemami trawienia, chorobami serca, nerek i wątroby. Niedojrzałe owoce nie są wskazane dla kobiet w ciąży.

  • Melon - jest to soczysty i aromatyczny owoc o słodkim miąższu i licznych nasionach. Jest bogaty w witaminy A i C. Ma właściwości przeczyszczające, przy bólach nerek i reumatyzmie. Ma dobre właściwości dla osób po długich i ciężkich chorobach. Nie powinni go spożywać cukrzycy i osoby z problemami trawienia. Na rynku mamy kilka odmian.

  • Dołącz do nas na Facebooku!

    Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

    Polub nas na Facebooku!

    Kontakt z redakcją

    Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

    Napisz do nas!
    Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska