Do Europy paprykę przywiózł Kolumb. Natknął się na nią podczas swojej pierwszej wyparwy na Haiti. Hiszpanie, którzy poszukiwali krótszej drogi do Indii zauważyli, że na Antylach dodaje się do potraw roślinę, która ma zaostrzyć ich smak. Była to papryka.
W XVI wieku paprykę zaczęto uprawiać na południu Europy. Szczególnie jej uprawa rozwinęła się na terenach podbitych przez Turków, dlatego w wielu krajach nazywana była "pieprzem tureckim", a w Bułgarii nawet dziś na paprykę w proszku mówi się "czerwen piper", czyli czerwony pieprz.
Współcześnie uprawia się ok. 200 odmian papryki słodkiej i ostrej o przeróżnych kształtach, rozmiarach i kolorach. Warto cenić ją również za wartości zdrowotne. Zawiera witaminy A i C, kwas foliowy, błonnik, potas. Stanowi również źródło beta-karotenu, luteiny i ksantyny, które zpaobiegaja osłabieniu wzroku u osób starszych. Dzięki zawartym przeciwutleniaczom chroni przed chorobami serca, układu krążenia i nowotworami. Zalecana jest też przy chorobach skóry i błon śluzowych.
Warto wiedzieć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?