Kurkuma a niedobór żelaza i anemia
Duże dawki kurkumy zaburzają wchłanianie żelaza do krwiobiegu i mogą nasilać objawy niskiego poziomu żelaza w organizmie i anemii z jego niedoboru, a także utrudniać przyswajanie preparatów uzupełniających dietę w ten pierwiastek.
Kurkuma a wątroba
W przypadku niewydolności wątroby lub jej zwłóknienia kuracja kurkumą może prowadzić do pogorszenia stanu tego narządu, powodując uszkodzenia hepatocytów. Z badań wynika, że takie działanie ma zwłaszcza w połączeniu z czarnym pieprzem, który stosuje się w celu potęgowania jej właściwości.
Kurkuma a krzepliwość krwi
Związki z kurkumy spowalniają krzepnięcie krwi, co u osób z zaburzeniami hematologicznymi sprzyja powstawaniu zasinień ciała i niebezpiecznych krwotoków, zwłaszcza przy jednoczesnym przyjmowaniu wstrzykiwanych środków przeciwzakrzepowych.
Kurkuma w ciąży i przy karmieniu piersią
Dawki kurkumy stosowane do przyprawiania dań nie powinny być problemem, ale ze względu na wpływ na układ hormonalny kobietom ciężarnym i karmiącym dziecko piersią nie zaleca się przyjmowania jej w ilościach leczniczych.