Głosowanie zakończone
Plebiscyt: MISTRZOWIE SMAKU

Wybieramy Piekarnię Roku Polski

Kim jesteśmy?Jesteśmy mała rzemieślniczą pracownią piekarniczo-cukierniczą w której przede wszystkim stawiamy na prawdziwy smak. Mieścimy się w podwarszawskich Ząbkach.Co robimy?Dajemy radość, gdyż zajmujemy się wypiekiem pieczywa i słodkości inspirując się recepturami z całego świata. Tu klasyka żytniego razowca spotyka się zadziornym chlebem z jalapeno. A maślany chrupiący croissant zaskakująco dobrze smakuje z fetą i grillowanym bakłażanem. Pieczemy, mieszamy, zwijamy, nieustannie szukamy inspiracji i wiedzy tak aby się rozwijać i by nie było nudno i monotonnie.Jakie mamy produkty?Prawdziwe pieczywo na zakwasie czyli chleby których proces przygotowania trwa ok 20 h. Naszą gwiazdą jest pszenno-żytni chleb wiejski. Chrupiąca, ciemną skórka a w niej wilgotne i aromatyczne wnętrze. Wystarczy samo masło i mamy ideał.Wypiekamy też klasyczne chleby razowe, francuskie bagietki, włoskie ciabatty, foccacie i brioche. Bezdyskusyjnie królują też u nas wspaniałe croissanty i ich bliscy krewniacy w różnych kształtach i smakach. A także obłędnie kruche ciasto francuskie i maślane sable, które nadziewamy i na słodko i na słono.Z naszych wypieków codziennie przygotowujemy świeże kanapki i przeróżne przekąski, które w towarzystwie świeżo zaparzonej kawy lub herbaty mogą stanowić smaczne śniadanie lub lunch. Sami przygotowujemy słodkie lub słone smarowidła do kanapek na przykład humus, konfiturę z czerwonej cebuli, marmoladę z pomarańczy, karmelizowane buraki z harissą. Wspierają nas niebanalne miody z rzemieślniczych pasiek, kwas chlebowy z "Manufaktury Kwasu", najpyszniejszy grillowany bakłażan z Ukrainy oraz bogactwo orzechów i nasion od polskich rolników.Czego używamy? I jakich składników?Mąki i ziarna z małych rzemieślniczych młynów nie tylko z Polski ale również z Włoch lub Francji i tylko prawdziwe masło. Żadnej margaryny ani tłuszczy trans. Tylko belgijska czekolada Barry Callebaut. Nie wpuszczamy za próg sztucznych konserwantów ani polepszaczy smaku.A nasza filozofia?Ma być przepysznie. Ma być prawdziwie. Ma być zdrowo choć nie dietetycznie 😉Ma być radośnie bo pozytywna energia i pasja z jaką wykonujemy naszą pracę ma się też stać się udziałem naszych gości. Bez kompromisów w jakości i chodzenia na skróty w recepturach. Chcemy być częścią tego rewelacyjnego trendu " powrotu do prawdziwego pieczywa" które tak bardzo zgubiło się gdzieś w ciągu ostatnich lat.Co dla Nas oznacza jakość?Prosta smaków świadczy o jakości. W tym klasyki są najlepsze a jednocześnie najtrudniejsze do osiągniecia. Smak zwykłego chleba z masłem potrafi być powalający i pamięta się go przez lata. I to jest nie do podrobienia. A prawdziwe jedzenie bierze się z uczciwości w wyborze składników i receptur niechodzących na skróty. Jakość to uczciwość.Co dla nas jest najważniejsze?Smak wywołujący emocje i radość z karmienia ludzi.Zapraszamy serdecznieŚroda-Piątek od 9.00 do 18.30Sobota od 9.00 do 16.00Niedziela od 9.00 do 15.00