Składniki
- 2 duże kartofle
- 4 łyżki mąki pszennej + trochę do podsypania
- 1 łyżka mąki kartoflanej
- 3 łyżeczki soli
- 40 dag świeżych lub mrożonych kurek
- 1 kopiasta łyżka masła
- 1 cebula
- 1 jajko
- sól i pieprz do przyprawienia farszu
Etapy przygotowania
2 Kartofle obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka i zalewamy wodą, gotujemy z 1 łyżeczką soli. Kartofle odcedzamy i studzimy. Dusimy za pomocą praski do kartofli.
Farsz:
W między czasie przygotowujemy kurki. Dokładnie je czyścimy, przelewamy wodą na sicie i odcedzamy. Rozdrabniamy je na mniejsze kawałki, rozgrzewamy na patelni kopiastą łyżkę masła, dodajemy kurki, dusimy aż płyn z kurek odparujemy, następnie dodajemy drobno posiekaną cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem, cebula musi zrobić się szklista. Studzimy.
Przygotowanie ciasta na pierogi:
do uduszonych kartofli dodajemy 1 łyżkę mąki kartoflanej i 4 łyżki mąki pszennej, dodajemy jedno jajko i dokładnie wyrabiamy masę. Posypujemy deskę mąką, odcinamy po kawałku z ciasta i za pomocą wałka wałkujemy na cienkie kawałki, z których wyciskamy koła za pomocą formy do pierogów. Na każdy krążek nakładamy po łyżeczce farszu, zlepiamy dokładnie jak normalne pierogi. Układamy na desce posypanej mąką.
Z tego przepisu wyszło 16 sztuk. Gotujemy wodę w dość dużym garnku, dodajemy 2 łyżeczki soli, zmniejszamy ogień pod garnkiem i wkładamy pierogi, gotujemy 5-7 minut od wypłynięcia. Pierogi wyciągamy łyżką cedzakową na talerz, polewamy resztą duszonych kurek z cebulką i masłem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?