Według raportu TAPP tzw. uczciwe ceny mięsa w Europie, mogą doprowadzić do zmniejszenia emisji CO2 nawet o 120 milionów ton rocznie. Odpowiada to całkowitej emisji CO2 z czterech państw członkowskich UE: Irlandii, Danii, Słowacji i Estonii, oraz prawie 3 proc. wszystkich emisji gazów cieplarnianych w UE.
Według szacunkowych obliczeń, po wprowadzeniu podatku od mięsa spowodowałby wzrost cen wołowiny i cielęciny o około 47eurocentów za 100 g (ok. 20 zł za kilogram), wieprzowiny o 36 eurocentów za 100 g (ok. 15 zł za kilogram), drobiu o 17 eurocentów za 100 g (ok. 7 zł za kilogram), do 2030 r.
Według raportu TAPP tzw. uczciwe ceny mięsa w Europie, mogą doprowadzić do zmniejszenia emisji CO2 nawet o 120 milionów ton rocznie. Odpowiada to całkowitej emisji CO2 z czterech państw członkowskich UE: Irlandii, Danii, Słowacji i Estonii, oraz prawie 3 proc. wszystkich emisji gazów cieplarnianych w UE.