Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dyscyplinarka za podjadanie w pracy? Te zachowania są pod lupą sklepów. Wchodzą w życie nowe przepisy [22.09.2019 r.]

TK
Pracownikowi nie wolno spożywać towarów uszkodzonych ani przeznaczonych do utylizacji
Pracownikowi nie wolno spożywać towarów uszkodzonych ani przeznaczonych do utylizacji Pexels/Pixabay
Za podjadanie w pracy grozi dyscyplinarne zwolnienie? Czy taka kontrowersyjna praktyka pracodawców nie jest zbyt ostra? Lada moment wejdą w życie przepisy, które regulują kwestie marnowania żywności. W ich świetle nie będzie można wyrzucać jedzenia zdatnego do spożycia. Przy okazji zawiązała się dyskusja, czy podjadanie w pracy to powód do zwalniania pracowników.

Podjadanie w pracy oznacza dyscyplinarkę?

Podjadanie w pracy oznacza dyscyplinarne zwolnienie? Choć temat może wydawać się absurdalny, to jednak przepisy mówią jasno, że nie wolno pracownikowi spożywać:

  • towarów uszkodzonych,
  • towarów przeznaczonych do utylizacji.

W tym wypadku nie ma to znaczenia, że sklep już tych towarów nie sprzeda. Jak pisze "Dziennik Gazeta Prawna" w sklepach sieci Biedronka w Bartoszycach w okresie wakacji z tego powodu pracę straciło 11 osób. Powodem zwolnienia był brak zapłaty za towar, który pracownik zjadł.

Taka sytuacja rodzi sporo kontrowersji w chwili, gdy towar i tak był niepełnowartościowy i wycofany ze sprzedaży - zwraca uwagę "DGP".

Podobne wydarzenia miały miejsce również w innych sklepach. "DGP" przypomina m.in. o zwolnieniu pracownicy sklepu Stokrotka, która jadła przeznaczone do utylizacji banany i skrawki wędlin.

Nie przegapcie

Nowe przepisy: zakaz wyrzucania żywności zdatnej do spożycia

Już 18 września 2019 wchodzą w życie nowe przepisy, w świetle których nie będzie można wyrzucać jedzenia zdatnego do spożycia. Mowa o ustawie z 19 lipca 2019 o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Wraz z nowelizacją przepisów, sklepy, które nie sprzedały towarów będą zobowiązane do:

  • przekazania ich na poczet organizacji pozarządowych,
  • niesprzedanych towarów nie będzie można po prostu wyrzucić.

Przepisy dotyczyć będą sklepów, które:

  • generują przynajmniej 50. proc przychodów,
  • mają powierzchnię przynajmniej 250 metrów kwadratowych.

Przez pierwsze dwa lata nowe prawo będzie się tyczyć tylko sklepów o większej powierzchni - mających co najmniej 400 metrów kwadratowych.

Zobacz także:
Prawo pracy 2019. Co zmieni się na korzyść pracowników? LISTA zmian od września 2019 r.

Zobaczcie koniecznie

od 16 latprzemoc
Wideo

CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska