Pokrzywa
Pokrzywę możemy śmiało określić królową polskich ziół. Lista jej zalet jest naprawdę długa.
Pokrzywa oczyszcza organizm, wspomaga odchudzanie, obniża poziom cholesterolu, cukru we krwi. Jest cennym źródłem pierwiastków mineralnych i witamin. Ma działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe, a także moczopędne. Zalecana jest przy obrzękach, kamicy nerkowej. Łagodzi niektóre rodzaje alergii. Zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów i chorób układu krążenia. Pomaga zawalczyć anemię, wspomaga pracę żołądka, trzustki i wątroby. Pokrzywa poprawia kondycję skóry, paznokci i włosów.
Gdy tylko istnieje taka możliwość, warto korzystać ze świeżej pokrzywy. Możemy robić z niej herbatki, wycisnąć sok, albo dodać kilka liści do koktajlu i je zmiksować. W sklepach ziołowych i marketach znajdziemy herbatę z liści pokrzywy.
Wideo: Niezwykłe właściwości pokrzywy
wideo: Dzień Dobry TVN/x-news
Czytaj także: Zioła, które leczą
Kasza jaglana
Kasza jaglana pochodzi z łuskanego ziarna prosa. Ma w sobie dużo łatwo przyswajalnego białka i co dla niektórych bardzo ważne nie zawiera glutenu. Zawarte w niej węglowodany trawione są powoli, co daje uczucie sytości przez wiele godzin. Zawarta w kaszy krzemionka wzmacnia włosy i paznokcie. Kasza jaglana jest źródłem witaminy B, E, żelaza, miedzi i lecytyny. Dodatkowo ma właściwości odkwaszające organizm. Ma właściwości antywirusowe, pomaga przy katarze usunąć nadmiar śluzu.
Spożywanie kaszy jaglanej zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów, ponieważ zawarte w niej antyoksydanty likwidują wolne rodniki. Kasza jaglana podnosi poziom serotoniny i obniża poziom stresu.
Zobacz wideo:Kasza jaglana i jej rozgrzewające właściwości
wideo: x/news
Czytaj także: Starasz się zdrowo odżywiać? Oto 10 rodzajów kaszy, z którymi warto się zaprzyjaźnić