Polska superżywność. Dlaczego warto sięgać po te produkty?
Cudze chwalicie, swego nie znacie… To powiedzenie jak ulał pasuje do produktów określanym mianem superfoods (superżywności). Wiele osób sięga po artykuły spożywcze sprowadzane z zagranicy, gdy tymczasem pod ręką mamy wciąż niedoceniane rodzime produkty.
Tak modne ostatnio określenie superfoods (superżywność) to termin marketingowy używany w przypadku żywności pochodzenia naturalnego, bogatej w składniki odżywcze, działającej korzystnie na organizm człowieka i wzmacniające jego odporność na choroby.
Na liście znajduje się wiele egzotycznych produktów m.in. dostępne w wielu polskich sklepach nasiona chia, spirulina czy jagody goji. Eksperci od żywienia wskazują, że wiele naszych produktów także zasługuje na to miano i że warto po częściej sięgać.
Zobaczmy zatem, jakie produkty są pełne wartościowych składników i które warto wprowadzić do codziennej diety.
Zobacz wideo: Superfoods. Produkty o niezwykłych wartościach odżywczych, które poprawią samopoczucie
wideo: x-news
Buraki
Buraki mają niezwykłe właściwości lecznicze i potrafią zdziałać prawdziwe cuda. Warto je spożywać w różnej postaci, ale najlepiej pić sok.
Burak zapobiegać zmianom miażdżycowym, spowalnia procesy starzenia się, poprawia kondycję skóry, a nawet jakość komórek rozrodczych. Stymuluje przemianę materii, pomaga oczyszczać organizm z jej szkodliwych produktów, a także odkwasza go, dzięki czemu wspomaga odchudzanie.
Sok z buraka posiada właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze. Jest jednym z najlepszych roślinnych źródeł kwasu foliowego, ma mnóstwo witamin, mikroelementów i minerałów.
Sok z buraka czerwonego poprawia wytrzymałość organizmu, dlatego chętnie spożywany jest przez osoby uprawiające sport.
Burak łagodzi napięcie, objawy nerwic czy depresji. Reguluje też rytm snu i czuwania, ułatwia koncentrację i zapamiętywanie, obniża ciśnienie tętnicze krwi, zapobiega udarom.
To tylko niektóre właściwości tego warzywa. Warto, by na stałe weszło do naszego jadłospisu.
Zobacz wideo: Cudowne właściwości buraka
wideo: Agencja TVN/x-news
Czytaj także: Sok z buraka czerwonego i jego niezwykłe właściwości zdrowotne
Kapusta kiszona
Kapusta kiszona jest bogatym źródłem witaminy C, a także innych witamin i minerałów. Jest niskokaloryczna, dobrze przyswajalna. Ma korzystny wpływ na układ pokarmowy i procesy trawienia, Wpływa pozytywnie na układ krążenia i serce, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, reguluje poziom cukru, poprawia kondycję skóry. Chroni także przed chorobami związanymi z układem hormonalnym i niektórymi rodzajami nowotworów. Zwiększa odporność na infekcje.
Podobne właściwości mają także inne kiszone warzywa. Jedzmy więc kiszonki!
Zobacz wideo: Cudowne właściwości kiszonek. Dlaczego warto je jeść?
Wideo: Agencja TVN/x-news
Czytaj także: Naturalne probiotyki – 10 produktów na odporność, które hamują stan zapalny
Miód
Miód jest źródłem potasu, chloru, fosforu, magnezu, wapnia, żelaza, molibdenu, manganu i kobaltu oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwasu foliowy i biotyny
Miód wzmacnia serce, ma działanie antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybicze. Pomaga w przeziębieniach, kaszlu, wzmacnia odporność. Przyspiesza gojenie ran, może obniżać ciśnienie, wpływa na metabolizm.
Warto także sięgać po inne pszczele produkty. Do superfoods zaliczany jest pszczeli pyłek, który zwiększa odporność na infekcję, wzmacnia organizm w stanach wyczerpania, wpływa na kondycję fizyczną i psychiczną.
Warto pamiętać, że miód dodawany do gorącej herbaty czy mleka traci część swoich właściwości. Jeżeli chcemy go dodawać do napojów, pamiętajmy, żeby ich temperatura nie była wyższa niż 40 st. C.
Czytaj także: Najzdrowsze gatunki miodu. Zobacz, na co pomagają i kto powinien je spożywać
Zobacz wideo: Miód lepszym lekarstwem na przeziębienie niż leki. Dlaczego?
wideo: Cover Video/x-news