Portal Diety NFZ to dobry pomysł dla tych, którzy chcą jeść smacznie i zdrowo

Materiał powstał we współpracy z Lubuskim Oddziałem NFZ w Zielonej Górze
Wideo
od 16 lat
Nie masz pomysłu na obiad lub spotkanie ze znajomymi? Musisz pilnować diety i zwracać uwagę na to, co jesz? Załóż konto na portalu Diety NFZ - to skarbnica przepisów i dobrych porad dietetycznych.

Co lepsze cukinia czy kabaczek?
Można się spierać, ale właściwie o co? Cukinia i kabaczek to jedno i to samo warzywo, stanowiące odmianę dyni. Jak więc się to dzieje, że nawet panie oferujące warzywa na straganie nie zawsze o tym wiedzą i podpowiadają zdezorientowanym klientom - długie zielone to – cukinia, a to żółte – to kabaczek.

Różnica polega na rozmiarze i stopniu dojrzałości warzywa. Pod względem kulinarnym cukinie to są jeszcze młode rośliny, z jednorodnym miąższem, z lekko zarysowanymi pestkami, niewiele większe od ogórka szklarniowego, natomiast kabaczki to dojrzałe okazy, z pestkami i grubszą skórką. Reasumując - cukinia dojrzewając zmienia smak i swoje zastosowanie w kuchni.

Warto wiedzieć, że nazwa cukinia (zucchina) oznacza w języku włoskim „małą dynię”. Tam bowiem po raz pierwszy wyselekcjonowano to popularne teraz i w Polsce warzywo. Kabaczek był uprawiany w naszym kraju od lat, ale jego odmian jest wiele, więc kojarzy się nam raczej z żółtą, pękatą, dojrzałą postacią. Tylko w południowo-wschodnich rejonach Polski, nie ma problemy z nazewnictwem tego warzywa. Tam określenie „kabaczek” używane jest w odniesieniu do wszystkich odmian cukinii.

Zdrowie i dobra sylwetka
W 100 gramach cukinii jest tylko około 17 kalorii. W związku z tym, że zawiera spore ilości błonnika przyspiesza przemianę materii, więc jest polecana dla osób, które dbają o linie. Cukinia jest źródłem: witaminy C, witaminy K, witaminy PP, witamin z grupy B, potasu, żelaza i magnezu.
Regularne jedzenie cukinii wpływa też na profilaktykę chorób układu krwionośnego, wzmacnia wzrok i chroni oczy od przemęczenia. Spożycie cukinii wpływa też na zwiększenie odporności organizmu.

Co można zrobić z cukinii?
Cukinia jest bardzo wdzięcznym i uniwersalnym warzywem. Łatwo nadać jej pożądany smak. Duszona szybko robi się kremowa. Może być marynowana, pieczona, smażona, a nawet wykorzystana do deserów. Przepyszna jest też w formie sałatki z kozim serem. Jak ją przygotować? To banalnie proste, szczególnie dla tych, który korzystają już z portalu Diety NFZ.

Nie masz jeszcze konta na portalu Diety NFZ? Szybko napraw, to przeoczenie, jeśli chcesz być zdrowy, czerpać radość z życia i mieć szybki dostęp do sprawdzonych informacji. Każdy zalogowany użytkownik ma do wyboru całą gamę przepisów na odżywcze dania przygotowanych przez profesjonalnych dietetyków. Potrawy są proste i szybkie w przygotowaniu, a przy tym pyszne i można je przepięknie podać. Co więcej, dzięki dostępnej przy prezentacji dania liście potrzebnych produktów, portal ułatwia Ci pracę w kuchni.

Zaloguj się więc szybko do portalu i zdobądź uznanie rodziny dla twego kulinarnego kunsztu – przepyszną - sałatką z grillowanej cukinii. Smacznego.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska