Te owoce powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie. Mogą jadać je osoby, które walczą ze zbędnym tłuszczykiem, bo średnie jabłko ma 80 kcal. Zawiera pektyny, które oczyszczają nasz przewód pokarmowy z cholesterolu. Są również źródłem błonnika, który wspomaga przemianę materii.
Zawierają kwas foliowy, witaminy A, B, C. Znajdziemy w nich bioflawonoidyi karotenoidy, które mają działanie antynowotworowe. Przyszłe mamy powinny zjadać jabłka każdego ranka, by zapobiec mdłością, a nerwusy pić herbatkę jabłkową. Cudownie koi nerwy. I jeszcze jedna zaleta tych owoców - ostatnie badania sugerują, że mogą one chronić przed chorobą Alzheimera.
Na razie potwierdzono w przypadku myszy, że jabłka podwyższają poziom acetylocholiny, neuroprzekaźnika ważnego dla procesów pamięci.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?