12 potraw wigilijnych - 6000 kalorii
Tradycyjne potrawy wigilijne należą do tych bardziej kalorycznych. Podczas kolacji wigilijnej zjadając 12 potraw pochłaniamy pięć, a nawet sześć tysięcy kalorii. Często nie zdajemy sobie sprawy, że obsmażając pierogi lub zabielając zupę, dodajemy do posiłku puste kalorie. Jak odchudzić potrawy wigilijne, by zamiast 5000 czy 6000 kalorii zjeść ich niespełna 3000?
Zobacz na kolejnych slajdach, jak przygotować potrawy wigilijne w wersji light
Potrawy wigilijne: Zupa grzybowa i barszcz z uszkami
Talerz zupy grzybowej - 300 kalorii. Źródłem jest śmietana. Zupa będzie mniej kaloryczna, jeżeli nie zabielimy jej lub zrezygnujemy z dodawania do niej podsmażanej cebuli. Możemy dzięki temu zyskać posiłek chudszy o 50 kcal.
Najlepszym wyborem na potrawę wigilijną jest jednak barszcz. Smaczny i o małej zawartości kalorii. 200 ml barszczu to tylko 30 kcal, a 4 małe uszka - 72 kcal. Razem 102 kcal, czyli trzy razy mniej niż zupa grzybowa.
Zobacz na kolejnych slajdach, jak przygotować potrawy wigilijne w wersji light
Potrawy wigilijne: Pierogi
100 g pierogów z wody (czyli około trzech pierogów) to 160 kcal. Lepiej ulepić mniejsze pierożki z większą ilością farszu i cienkim ciastem, bo farsz jest mniej energetyczny niż ciasto. Te same pierogi, ale odsmażone na tłuszczu, to 60 kcal więcej.
Zobacz na kolejnych slajdach, jak przygotować potrawy wigilijne w wersji light
Potrawy wigilijne: Karp
Ryby to dobry wybór, zarówno dla osób będących na diecie, jak i tych, które mają problem z wątrobą czy woreczkiem żółciowym. 100 g karpia w galarecie to 136 kcal, ale karp panierowany w bułce i mące to 160 a nawet 170 kalorii.
Najlepszy będzie karp z pieca z przyprawami pieczony pod folią. Ma tylko 140 kcal. Zazwyczaj jemy porcję ryby, która ma 250 g, więc na całej porcji zyskujemy około 100 kalorii.
Zobacz na kolejnych slajdach, jak przygotować potrawy wigilijne w wersji light