Poznaj przepisy na lekkie przekąski

red., źródło: mat.prasowe
mat.prasowe Tarsmak
Udostępnij:
Na raz, do ręki, na jeden kęs pyszne przekąski zaspokoją mały głód nie tylko na domówce, ale także na pikniku czy po prostu między posiłkami. Poznajcie sprawdzone przepisy na ogórki faszerowane pastą twarogową z sosem koperkowym oraz kalmary w cieście piwnym z sosem czosnkowym.

Kalmary w cieście piwnym z sosem czosnkowym

Składniki:
- mrożone tuby kalmarów 4-5 szt.

- czosnek 3 ząbki

- sok z cytryny 1/2 łyżeczki

- sól, pieprz czarny do smaku

- sos czosnkowy

Składniki na ciasto:

- piwo jasne 150ml

- mleko 150ml

- jajko 1 szt.

- mąka pszenna 300g

- proszek do pieczenia ½ łyżeczki

- sól, cukier do smaku

- olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:

Kalmary rozmrozić w letniej wodzie i pokroić w półcentymetrowe krążki. Odsączyć z wody, dodać sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać.

Mleko połączyć z piwem, dodać jajko, proszek do pieczenia, mąkę oraz sól i cukier do smaku. Dokładnie wymieszać rózgą, żeby nie było grudek. Ciasto powinno być konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Przygotowane wcześniej kalmary zamaczać w cieście i smażyć na złoty kolor w rozgrzanym oleju. Podawać z sosem czosnkowym.

Ogórki faszerowane pastą twarogową z sosem koperkowym

Składniki:

- ogórki świeże gruntowe 10 średnich szt. (lub szklarniowe 2 średnie szt.)

- twaróg półtłusty 150g

- sos koperkowy 6 łyżek

- czosnek 1 ząbek

- sól, pieprz do smaku

- pomidorki koktajlowe i zioła do dekoracji

Wykonanie:
Ogórki gruntowe przekroić na pół wzdłuż, a szklarniowe w poprzek w 3-4 cm klocki. Częściowo wydrążyć z nich miąższ łyżeczką. Do twarogu dodać sos koperkowy, wyciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać. Tak powstałą pastą wypełnić wydrążone ogórki i udekorować pomidorkami koktajlowymi i ziołami.

_______________________________________________________________________________________________________
Zobacz również: Na jakie grzeszki żywieniowe nie możemy sobie pozwolić?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Gazeta Lubuska
Dodaj ogłoszenie