Kalmary w cieście piwnym z sosem czosnkowym
Składniki:
- mrożone tuby kalmarów 4-5 szt.
- czosnek 3 ząbki
- sok z cytryny 1/2 łyżeczki
- sól, pieprz czarny do smaku
- sos czosnkowy
Składniki na ciasto:
- piwo jasne 150ml
- mleko 150ml
- jajko 1 szt.
- mąka pszenna 300g
- proszek do pieczenia ½ łyżeczki
- sól, cukier do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
Kalmary rozmrozić w letniej wodzie i pokroić w półcentymetrowe krążki. Odsączyć z wody, dodać sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać.
Mleko połączyć z piwem, dodać jajko, proszek do pieczenia, mąkę oraz sól i cukier do smaku. Dokładnie wymieszać rózgą, żeby nie było grudek. Ciasto powinno być konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Przygotowane wcześniej kalmary zamaczać w cieście i smażyć na złoty kolor w rozgrzanym oleju. Podawać z sosem czosnkowym.
Ogórki faszerowane pastą twarogową z sosem koperkowym
Składniki:
- ogórki świeże gruntowe 10 średnich szt. (lub szklarniowe 2 średnie szt.)
- twaróg półtłusty 150g
- sos koperkowy 6 łyżek
- czosnek 1 ząbek
- sól, pieprz do smaku
- pomidorki koktajlowe i zioła do dekoracji
Wykonanie:
Ogórki gruntowe przekroić na pół wzdłuż, a szklarniowe w poprzek w 3-4 cm klocki. Częściowo wydrążyć z nich miąższ łyżeczką. Do twarogu dodać sos koperkowy, wyciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać. Tak powstałą pastą wypełnić wydrążone ogórki i udekorować pomidorkami koktajlowymi i ziołami.
_______________________________________________________________________________________________________
Zobacz również: Na jakie grzeszki żywieniowe nie możemy sobie pozwolić?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?