Poznaj przepisy na lekkie przekąski

red., źródło: mat.prasowe
mat.prasowe Tarsmak
Na raz, do ręki, na jeden kęs pyszne przekąski zaspokoją mały głód nie tylko na domówce, ale także na pikniku czy po prostu między posiłkami. Poznajcie sprawdzone przepisy na ogórki faszerowane pastą twarogową z sosem koperkowym oraz kalmary w cieście piwnym z sosem czosnkowym.

Kalmary w cieście piwnym z sosem czosnkowym

Składniki:
- mrożone tuby kalmarów 4-5 szt.

- czosnek 3 ząbki

- sok z cytryny 1/2 łyżeczki

- sól, pieprz czarny do smaku

- sos czosnkowy

Składniki na ciasto:

- piwo jasne 150ml

- mleko 150ml

- jajko 1 szt.

- mąka pszenna 300g

- proszek do pieczenia ½ łyżeczki

- sól, cukier do smaku

- olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:

Kalmary rozmrozić w letniej wodzie i pokroić w półcentymetrowe krążki. Odsączyć z wody, dodać sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać.

Mleko połączyć z piwem, dodać jajko, proszek do pieczenia, mąkę oraz sól i cukier do smaku. Dokładnie wymieszać rózgą, żeby nie było grudek. Ciasto powinno być konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Przygotowane wcześniej kalmary zamaczać w cieście i smażyć na złoty kolor w rozgrzanym oleju. Podawać z sosem czosnkowym.

Ogórki faszerowane pastą twarogową z sosem koperkowym

Składniki:

- ogórki świeże gruntowe 10 średnich szt. (lub szklarniowe 2 średnie szt.)

- twaróg półtłusty 150g

- sos koperkowy 6 łyżek

- czosnek 1 ząbek

- sól, pieprz do smaku

- pomidorki koktajlowe i zioła do dekoracji

Wykonanie:
Ogórki gruntowe przekroić na pół wzdłuż, a szklarniowe w poprzek w 3-4 cm klocki. Częściowo wydrążyć z nich miąższ łyżeczką. Do twarogu dodać sos koperkowy, wyciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać. Tak powstałą pastą wypełnić wydrążone ogórki i udekorować pomidorkami koktajlowymi i ziołami.

_______________________________________________________________________________________________________
Zobacz również: Na jakie grzeszki żywieniowe nie możemy sobie pozwolić?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie