1/4
Poznaj sposoby na serowe przysmaki z rusztu (przepisy)
fot. MSM Mońki
2/4
Składniki:...
fot. MSM Mońki

Grillowana cukinia z czosnkiem i serem żółtym Goud

Składniki:
• 2 większe cukinie
• 150 g sera żółtego Gouda
• 2 ząbki czosnku
• natka pietruszki
• 100 g boczku wędzonego
• oliwa z oliwek
Wykonanie:
Oliwę mieszamy z solą i pieprzem. Cukinie kroimy w grubsze plastry, smarujemy oliwą i grillujemy z obu stron na tacce aluminiowej. Czosnek kroimy w cienkie plasterki, a boczek w drobną kostkę i podsmażamy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie zdejmujemy z rusztu upieczone już plastry cukinii, układamy na nich plasterki czosnku, boczek i posypujemy startym serem żółtym. Całość kładziemy ponownie na tacce aluminiowej i grillujemy aż ser się rozpuści. Po zdjęciu z rusztu posypujemy posiekaną natka pietruszki.

3/4
Składniki:...
fot. MSM Mońki

Grillowana papryka nadziewana kuskusem, pieczarkam

Składniki:
· 3 duże papryki: czerwona, żółta, zielona
· 6 łyżek kuskusu
· 250 ml bulionu warzywnego
· 100 g małych pieczarek
· 150 g sera żółtego Podlaskiego
· 1 czerwona cebula
· 1 czerwona papryczka chilli
· oliwa z oliwek
· 2 łyżki soku z cytryny
· natka pietruszki
· sól
· pieprz
Wykonanie:
Papryki myjemy, przekrajamy wzdłuż i usuwamy gniazda nasienne. Kuskus zalewany zagotowanym bulionem, mieszamy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na ok. 10 minut. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki, następnie podsmażamy na oliwie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Z papryczki chilli usuwamy nasiona i drobno siekamy. Natkę pietruszki myjemy i również drobno siekamy. Wszystkie składniki łączymy z napęczniałym kuskusem, dodajemy sok z cytryny i 2 łyżki oliwy z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy papryki. Rozgrzewamy grill i układamy papryki na folii aluminiowej lub tacce. Grillujemy ok. 30 minut.

4/4
Składniki:...
fot. MSM Mońki

Grillowane ziemniaczki w mundurkach faszerowane żó

Składniki:
· 4 duże ziemniaki
· 300 g szynki gotowanej
· 200 g sera żółtego Gouda
· 1 duża cebula
· 1 papryka czerwona
· 2 ząbki czosnku
· sól i pieprz do smaku
· oliwa z oliwek
Wykonanie:
Ziemniaki myjemy (nie obieramy), osuszamy i smarujemy oliwą, nacieramy solą i pieprzem. Następnie zawijamy w folię aluminiową i grillujemy na rozgrzanym ruszcie ok. 40 minut. Miękkość sprawdzamy długą wykałaczką. W tym czasie przygotowujemy farsz z pokrojonego w kostkę sera żółtego, gotowanej szynki i cebuli. Do smaku dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy ziemniaki już się upieką wyjmujemy je z folii i przekrajamy na pół. Wydrążamy miąższ, ale tak, aby ścianka miała ok. 1 cm grubości. Miąższ mieszamy z przygotowanym farszem, a następnie napełniamy nim ziemniaki. Całość posypujemy startym serem żółtym. Układamy ziemniaki na aluminiowej tacce i ponownie podpiekamy aż ser się rozpuści. Po zdjęciu z grilla możemy ozdobić je pokrojoną w paseczki czerwoną papryką.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Przejdź na i.pl

Polecamy

Lubuskie świętuje 3 Maja. Setki ludzi przeszły przez Gorzów

Lubuskie świętuje 3 Maja. Setki ludzi przeszły przez Gorzów

Viva la Wisła! Wielka bitwa na oprawy w finale Pucharu Polski

Viva la Wisła! Wielka bitwa na oprawy w finale Pucharu Polski

Wisła Kraków zdobyła Puchar Polski! Drużyna z 1 ligi w europejskich pucharach

Wisła Kraków zdobyła Puchar Polski! Drużyna z 1 ligi w europejskich pucharach

Zobacz również

To piłkarze Pogoni usłyszeli od kibiców po przegranym finale

To piłkarze Pogoni usłyszeli od kibiców po przegranym finale

Radość Wisły, smutek Pogoni. Dekoracja po finale Pucharu Polski

Radość Wisły, smutek Pogoni. Dekoracja po finale Pucharu Polski