Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Promocja zdrowego odżywiania w toku!

Alicja Kucharska
PG 1
PG 1 Alicja Kucharska
Od początku września w polskich szkołach obowiązują nowe przepisy żywieniowe. Na pozór trudne do spełnienia, jednak - jak się okazuje - nie dla pracowników Gimnazjum nr 1!

Grillowany kurczak, kremy z warzyw, duszone ryby na stałe wpisały się w szkolne menu, które cieszy się niezwykłą popularnością wśród uczniów!

Praca w szkolnej stołówce to ogromne wyzwanie logistyczne i jak się okazuje, bez wiedzy gastronomicznej nawet najlepszy plan spaliłby na panewce. – W kuchni mogą pracować jedynie osoby, które znają się na gotowaniu i mają ogromną wiedzę o składnikach. Gotowanie to moja pasja, której poświęcałam się od najmłodszych lat i zwracam olbrzymią uwagę na sposób przygotowania i podania potrawy– mówi Regina Dębowska, intendent szkolny.

Po kilku minutach rozmowy z panią Reginą nieodparte jest wrażenie, że o gastronomii mogłaby mówić bez przerwy. Nowe przepisy kłębią się w głowie czekając aż trafią na kuchenny blat. – Eksperymentujemy w kuchni. Zmiany są korzystne dla uczniów, a nasze menu momentami przypomina najlepszą restaurację. Nieoceniona w kuchni jest współpraca, zwłaszcza, gdy w naszej pracują 2 osoby przy 130 zapisanych na obiady – zdradza.

Zdrowe posiłki kojarzą się z niesmacznymi i drogimi potrawami, a jest odwrotnie. Zdrowy obiad możemy przygotować w kilkanaście minut – zapewnia R. Dębowska, a szkolne kucharki, Małgorzata Pietruszyńska i Danuta Cenin, dodają: co prawda nowe wymagania w żywieniu przysparzają więcej pracy, ale jest ona nagradzana zwłaszcza, gdy słyszymy, że komuś bardzo smakowało – zaznaczają.

Wedle nowych zasad w szkolnych stołówkach raz w tygodniu musi pojawi się danie z rybą w roli głównej. I tu szkolnej intendent pomysłów nie brakuje. Jeden z przepisów zamieszczamy poniżej:

Dorsz na parze z ryżem jaśminowym i musem z curry
Składniki:
- ryż jaśminowy
- filet z dorsza
- cebula
- oliwa z oliwek
- imbir
- pomidor bez skórki
- mleczko kokosowe
- pomidory
- ocet balsamiczny
- limonka
- curry, sól, pieprz
Przygotowanie: Ryż jaśminowy ugotować według instrukcji na opakowaniu. Filet z dorsza oprószyć odrobiną soli i skropić sokiem z limonki. W garnku zagotować wodę, nałożyć sitko (wysmarowane masłem), na którym będziemy parowali dorsza.

Mus - sposób przygotowania
Cebulę podsmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dodać imbir pokrojony w paski oraz pomidory bez skórki – dusić pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Doprawić odrobiną soli, pieprzem oraz curry. Dodać melczko kokosowe.
Podawać z sałatką z pomidorów skrapianych octem balsamicznym.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska