Większości z nas się wydaje, że robienie pulpetów czy klopsów zajmuje dużo czasu. A tak naprawdę formowanie pulpetów może i trwa dłużej od wyrobienia mielonego kotleta, ale za to te mniejsze formy smażą się o wiele szybciej. Do tego lepiej smakują z dodatkiem sosów - od najprostszego pomidorowego czy pieczeniowego po beszamelowy.
Pulpety drobiowe z duszonymi warzywami i żółtym serem
Składniki:
- 500 g mięsa z kurczaka
- 1 jajko,
- 3 łyżki bułki tartej
- 4 pomidory suszone z oleju
- pół pęczka natki pietruszki
- sól i pieprz grubo zmielony
- 100 g sera żółtego typu Gouda
Składniki na sos:
- 2 marchewki
- 1/4 selera, pół pora
- 2 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- pół szklanki wody
- 10 pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz,
- sos sojowy i zioła prowansalskie do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Mięso przekręcić przez maszynkę, dodać jajko, bułkę tartą, pokrojone w kostkę suszone pomidory i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wszystko wymieszać na jednolitą masę. Uformować niewielkie pulpety. Łatwiej to zrobić przy pomocy łyżki, przy czym ręce najlepiej mieć mokre czy w oleju, by mięso się nie kleiło.
Marchewkę i seler pokroić w paski, por w półkrążki i krótką chwilę poddusić na maśle na patelni. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym i ziołami prowansalskimi. Dodać pokrojony czosnek, podlać wodą i wymieszać. Na tak przygotowane warzywa wyłożyć wcześniej przygotowane pulpety, patelnie przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu około 8 minut.
Po tym czasie dodać przekrojone na pół pomidorki, na każdego pulpeta położyć po plasterku sera żółtego, przykryć pokrywką i jeszcze dwie minuty poddusić, żeby ser się rozpuścił.
Podawać jako samodzielne danie lub z dodatkami typu kopytka, kluski śląskie w formie obiadowej.
Klopsiki cielęce w sosie z cytryny i majeranku
Składniki:
- 480 g mielonej cielęciny
- 50 ml soku z cytryn
- 4 g suszonego majeranku
- 20 g tartego sera typu parmezan
- 2 średniej wielkości jajka
- 10 g bułki tartej
- 60 g mąki
- olej roślinny
- sól, pieprz
- 5 g oliwy z oliwek extra vergine
PRZYGOTOWANIE:
Włóż mięso mielone do dużej miski. Wbij do niej także 2 jajka, dodaj parmezan i bułkę tartą. Wlej oliwę z oliwek oraz sok z cytryn, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Wszystkie składniki wymieszaj dobrze widelcem aż do otrzymania jednolitej masy. Uformuj klopsiki wielkości orzechów włoskich.
Uformowane klopsiki obtocz w mące. Na głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny, doprowadź do wysokiej temperatury (około 170 stopni ). Smaż klopsiki na głębokim tłuszczu, dopóki osiągną złoty kolor z każdej strony. Wyjmij klopsiki z patelni i połóż na papierowych ręczniczkach kuchennych, aby odsączyć niepotrzebny tłuszcz.
Pulpety z tuńczyka i kaszy jaglanej
Składniki:
- 3 słoiki tuńczyka
- pół szklanki kaszy jaglanej
- 1 duże jajko
- skórka z 1 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 2 cukinie (małe)
- olej ryżowy
- sok z 1/2 cytryny
- sól himalajska, pieprz
Składniki na sos:
- 1 puszka pomidorów krojonych
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- garść oliwek zielonych bez pestek
- olej ryżowy
- bazylia świeża
- sól himalajska
- pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę jaglaną ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Ostudź. Tuńczyka odsącz od zalewy, rozdrób widelcem. Czosnek posiekaj. Połącz kaszę, tuńczyka, czosnek, skórkę z cytryny, szczyptę soli, pieprzu i jajko. Uformuj niewielkie kotleciki.
Przygotuj sos. Czosnek i cebulę drobno posiekaj. Rozgrzej łyżkę oleju i zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj pomidory. Całość duś około 5 minut. Dodaj oliwki, dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj posiekaną bazylię. Cukinię potnij przy pomocy temperówki do warzyw na cienkie nitki lub pokrój nożem na wąskie wstążki. Zagotuj 2 litry wody, dodaj pół łyżeczki soli i dodaj cukiniowy makaron. Blanszuj go przez mniej niż 1 minuta. Odcedź, skrop cytryną. Wymieszaj. Pulpety usmaż na oleju ryżowym z obu stron. Wyłóż na talerz makaron z cukinii, sos oraz pulpety. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?