Schab pieczony to tradycyjna potrawa na pierwszy dzień świąt
Smak schabu najlepiej podkreśli kremowy, aromatyczny sos. Na kolejnych zdjęciach znajdziesz przepisy na najlepsze sosy do schabu.
Sos pieczeniowy do schabu
Składniki:
- warzywa z pieczenia mięsa: marchewka, pietruszka, cebula,
- czosnek,
- tłuszcz z pieczenia mięsa.
Dodatkowo:
- szklanka wody,
- łyżka mąki ziemniaczanej.
Jak przygotować prosty sos pieczeniowy?
1. Do naczynia wlałam sos i tłuszcz powstały z pieczenia schabu.
2. Dodałam do niego pozostałe z pieczenia warzywa.
3. Dolałam wodę i zmiksowałam wszystko na sos, który wlałam do rondelka i zagotowałam.
4. W miseczce rozrobiłam mąkę ziemniaczaną z odrobiną wody i dodałam do sosu.
Sos grzybowy do schabu
Składniki:
- 6 suszonych grzybów (najlepiej borowików),
- cebula,
- dwie szklanki bulionu,
- śmietanka kremówka 30%,
- łyżka masła,
- sól i pieprz do smaku,
- tymianek.
Jak przygotować prosty sos grzybowy do schabu?
1. Grzyby zalałam wrzątkiem i odstawiłam na pół godziny.
2. Pokroiłam cebulę, namoczone grzyby i podsmażyłam je na maśle z tymiankiem na patelni.
3. Zalałam całość bulionem i zagotowałam.
4. Zdjęłam z ognia, dodałam śmietankę i ponownie zagotowałam, a na koniec doprawiłam do smaku.
Sos śliwkowy do schabu
Składniki:
- 8 suszonych śliwek,
- pół szklanki czerwonego wina,
- szklanka bulionu,
- łyżka octu balsamicznego,
- łyżka cukru,
- łyżka masła,
- goździki, pieprz, sól.
Jak przygotować prosty sos śliwkowy do schabu?
1. Śliwki namoczyłam na pół godziny w winie.
2. Śliwki z winem umieściłam w rondelku, dodałam masło, ocet balsamiczny, cukier, przyprawy i trochę poddusiłam.
3. Na koniec wlałam bulion i gotowałam przez dwie minuty.