Składniki:
- spody tortowe ciemne 400 g
- 500 g mascarpone
- 200 g czekolady deserowej ciemnej,
- 50 ml zimnej śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.
- 1/3 szkl. cukru pudru
- ok. 300 gram wiśni (świeże, mrożone lub np. z syropu)
- 1 mały słoiczek dżemu wiśniowego (możemy użyć też innego smaku)
- 1 łyżeczka cynamonu
- rum, likier amaretto lub inny alkohol do nasączenia biszkopta
Sposób przygotowania:
Wiśnie drylujemy i przekrajamy na połówki.
Czekoladę łamiemy na kostki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady dodajemy po łyżce mascarpone (pamiętajmy, aby ser był w temperaturze pokojowej), za każdym razem mieszając łyżką do połączenia się składników.
Następnie ubijamy śmietanę z cukrem pudrem na sztywną pianę i łączymy ją stopniowo z kremem czekoladowym, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką.
Mieszamy pokrojone wiśnie z dżemem.
Dolną część biszkoptu posypujemy cynamonem, skrapiamy likierem lub rumem i smarujemy połową mieszanki owoców i dżemu. Tę warstwę przykrywamy 1/3 kremu czekoladowego i przykrywamy kolejnym blatem biszkopta.
Na kolejną warstwę także dodajemy cynamon, skrapiamy alkoholem, wykładamy resztę owoców oraz 1/3 czekoladowego nadzienia.
Wykładamy ostatni krążek biszkoptu, nasączamy odrobiną likieru lub rumu, a wierzch oraz boki smarujemy resztą czekoladowego kremu.
Tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu dekorujemy owocami – i gotowe!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?