Wiele osób widząc ten przepis nie dowierza, że ciasto się uda. A jednak. Jego wykonanie jest bajecznie proste, a efekt zachwycający. Wielbiciele szarlotek na pewno się nie rozczarują.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka kaszy manny
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 - 2 kg soczystych jabłek, najlepiej kwaśnych (kruchych jabłek nie polecamy)
- cynamon, jeżeli lubicie tę przyprawę
- ok. 170 g masła mocno schłodzonego, najlepiej w zamrażarce.
Wykonanie:
- Przygotuj tortownicę o średnicy ok. 23 cm, spód wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem.
- W misce wymieszaj ze sobą sypkie składniki.
- Obierz jabłka ze skórki i zetrzyj je na tarce z dużymi oczkami.
- Na dno tortownicy wsyp szklankę wymieszanych suchych składników i wyrównaj.
- Wyłóż połowę startych jabłek i posyp cynamonem.
- Wsyp kolejną szklankę suchych składników i rozprowadź je równomiernie.
- Rozłóż drugą część startych jabłek.
- Wsyp trzecią szklankę mieszanki i wyrównaj.
- Na tarce o dużych oczkach zetrzyj schłodzone masło, tak aby równomiernie pokryło całą powierzchnię ciasta.
- Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około godzinę. Wierzch powinien być przyrumieniony i lekko chrupiący.
Ciasto można serwować na ciepło np. z kulką lodów waniliowych. Można je też wystudzić i podawać w temperaturze pokojowej. My zachwyciliśmy się wersją mocno schłodzoną w lodówce.
Smak ciasta zależy od jabłek. Warto poszukać odmiany polecanych do wypieków. Jeżeli jabłka będą mało soczyste, lub damy ich zbyt mało, składniki mogą się zbyt słabo związać i część ciasta pozostanie sypka.
Zobacz także: Jabłka, gruszki, śliwki – 10 przetworów bez cukru
Przeczytaj również: Kiszone jabłka czyli powrót do kuchni słowiańskiej
Jaki olej do smażenia?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?