Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Szarlotka bez zagniatania, ucierania i miksera. Przepis na najłatwiejsze i najsmaczniejsze ciasto z jabłkami. Warto się skusić

red.
Do wykonania ciasta potrzeba niewiele składników.
Do wykonania ciasta potrzeba niewiele składników. pixabay.com
To ciasto jest niesamowicie proste do zrobienia. Jeżeli przygotujesz je dokładnie według wskazówek, na pewno się uda. Smakuje znakomicie na ciepło i równie dobrze po schłodzeniu. Do jego przygotowania potrzeba zaledwie kilku składników. A więc do dzieła.

Wiele osób widząc ten przepis nie dowierza, że ciasto się uda. A jednak. Jego wykonanie jest bajecznie proste, a efekt zachwycający. Wielbiciele szarlotek na pewno się nie rozczarują.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 - 2 kg soczystych jabłek, najlepiej kwaśnych (kruchych jabłek nie polecamy)
  • cynamon, jeżeli lubicie tę przyprawę
  • ok. 170 g masła mocno schłodzonego, najlepiej w zamrażarce.
Trwa głosowanie...

Czy często pieczesz ciasta?

Wykonanie:

  1. Przygotuj tortownicę o średnicy ok. 23 cm, spód wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem.
  2. W misce wymieszaj ze sobą sypkie składniki.
  3. Obierz jabłka ze skórki i zetrzyj je na tarce z dużymi oczkami.
  4. Na dno tortownicy wsyp szklankę wymieszanych suchych składników i wyrównaj.
  5. Wyłóż połowę startych jabłek i posyp cynamonem.
  6. Wsyp kolejną szklankę suchych składników i rozprowadź je równomiernie.
  7. Rozłóż drugą część startych jabłek.
  8. Wsyp trzecią szklankę mieszanki i wyrównaj.
  9. Na tarce o dużych oczkach zetrzyj schłodzone masło, tak aby równomiernie pokryło całą powierzchnię ciasta.
  10. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około godzinę. Wierzch powinien być przyrumieniony i lekko chrupiący.

Ciasto można serwować na ciepło np. z kulką lodów waniliowych. Można je też wystudzić i podawać w temperaturze pokojowej. My zachwyciliśmy się wersją mocno schłodzoną w lodówce.

Smak ciasta zależy od jabłek. Warto poszukać odmiany polecanych do wypieków. Jeżeli jabłka będą mało soczyste, lub damy ich zbyt mało, składniki mogą się zbyt słabo związać i część ciasta pozostanie sypka.

Sprawdź proste przepisów na zdrowe przetwory owocowe bez dodatku cukru! Przesuwaj zdjęcia w prawo, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Zrób pyszne owocowe przetwory bez cukru. Zachowasz smak lata...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jaki olej do smażenia?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska