Przepis na najłatwiejsze i najsmaczniejsze ciasto z jabłkami. Szarlotka bez zagniatanie, ucierania i miksera

red.Zaktualizowano 
Do wykonania ciasta potrzeba niewiele składników. pixabay.com
To ciasto jest niesamowicie proste do zrobienia. Jeżeli przygotujesz je dokładnie według wskazówek, na pewno się uda. Smakuje znakomicie na ciepło i równie dobrze po schłodzeniu. Do jego przygotowania potrzeba zaledwie kilku składników. A więc do dzieła.

Wiele osób widząc ten przepis nie dowierza, że ciasto się uda. A jednak. Jego wykonanie jest bajecznie proste, a efekt zachwycający. Wielbiciele szarlotek na pewno się nie rozczarują.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 - 2 kg soczystych jabłek, najlepiej kwaśnych (kruchych jabłek nie polecamy)
  • cynamon, jeżeli lubicie tę przyprawę
  • ok. 170 g masła mocno schłodzonego, najlepiej w zamrażarce.
Trwa głosowanie...

Czy często pieczesz ciasta?

Wykonanie:

  1. Przygotuj tortownicę o średnicy ok. 23 cm, spód wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem.
  2. Obierz jabłka ze skórki i zetrzyj je na tarce z dużymi oczkami.
  3. Na dno tortownicy wsyp szklankę wymieszanych suchych składników i wyrównaj.
  4. Wyłóż połowę startych jabłek i posyp cynamonem.
  5. Wsyp kolejną szklankę suchych składników i rozprowadź je równomiernie.
  6. Rozłóż drugą część startych jabłek.
  7. Wsyp trzecią szklankę mieszanki i wyrównaj.
  8. Na tarce o dużych oczkach zetrzyj schłodzone masło, tak aby równomiernie pokryło całą powierzchnię ciasta.
  9. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około godzinę. Wierzch powinien być przyrumieniony i lekko chrupiący.

Ciasto można podawać na ciepło np. z kulką lodów waniliowych. Można je też wystudzić i podawać w temperaturze pokojowej. My zachwyciliśmy się wersją mocno schłodzoną w lodówce.

Smak ciasta zależy od jabłek. Warto poszukać odmiany polecanych do wypieków. Jeżeli jabłka będą mało soczyste, lub damy ich za mało, składniki mogą się zbyt słabo związać i część ciasta pozostanie sypka.

Polecamy także: Pyszne desery z jabłkami

wideo: Dzień dobry TVN

Zobacz także: Jabłka, gruszki, śliwki – 10 przetworów bez cukru

Jabłka, gruszki i śliwki – 10 przepisów na zdrowe przetwory ...

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 2

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

A
Alex

Przepyszne, właśnie zjadłam jeszcze ciepłe. Takie lubię najbardziej.

Polecam jabłka szara Renata lub boskot.

G
Gość

Bardzo stary przepis , z zeszytu mojej babci.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3