Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na pyszną Tartę

martusha1986
sxc.hu
Pyszna Tarta nadesłana na Świąteczny konkurs "Gazety Lubuskiej" i sieci sklepów Lidl

SKŁADNIKI
Kapusta:
* 500 g kiszonej kapusty z marchewką
* 3 łyżki oliwy extra vergine
* 2 łyżki masła lub masła klarowanego
* 1/2 łyżeczki kminku
* 1 cebula (użyłam czosnkowej)
* 1/2 szklanki białego wina (ewentualnie wody lub domowego bulionu)
* 1/2 szklanki suszonej żurawiny
Grzyby:
* 200 g świeżych, mrożonych grzybów np. podgrzybków lub borowików
* 2 łyżki oliwy extra vergine
* 2 ząbki czosnku, pokrojone w drobną kosteczkę
* 1 łyżka masła
* 1/2 łyżki mąki pszennej
* 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Ciasto kruche:

* 250 g mąki pszennej
* 150 g zimnego masła
* 1 łyżeczka soli
* 1 jajko

oraz opcjonalnie:

* łodyżka rozmarynu
* roztrzepane jajko

Przygotowanie:
-Kapustę odcisnąć z soku, włożyć na sitko i przepłukać pod bieżącą wodą, odcisnąć. W szerokim nieprzywierającym garnku rozgrzać oliwę i masło, dodać kminek oraz pokrojoną w kosteczki cebulę, zeszklić ją przez około 8 minut na umiarkowanym ogniu mieszając co jakiś czas. Dodać kapustę, wlać wino, doprawić solą i pieprzem, zagotować. Przykryć i gotować na małym ogniu przez około 1/2 godziny, od czasu do czasu zamieszać i sprawdzić czy kapusta nie przywiera do dna garnka, w razie potrzeby można dodać kilka łyżek wody lub wina. Na 5 minut przed końcem gotowania do kapusty dodać żurawinę.

-Grzyby rozmrozić pod ciepłą wodą, osuszyć. Na patelni podgrzać oliwę razem z posiekanym czosnkiem, lekko go zrumienić. Dodać pokrojone na kawałeczki grzyby, doprawić je solą i pieprzem i smażyć na umiarkowanym ogniu przez około 2 - 3 minuty, mieszając co jakiś czas. Grzyby bardziej dusić niż smażyć, na koniec dodać masło.

-Dodać kilka łyżek wody, mąkę, dokładnie wymieszać i dusić jeszcze nie rumieniąc przez pół minuty. Na koniec wymieszać z natką pietruszki. Przełożyć do garnka z kapustą i delikatnie wymieszać.

-Ciasto kruche: Mąkę przesiać na stolnicę lub blat kuchenny usypując wzgórek. Zrobić w nim wgłębienie, dodać pokrojone w kosteczkę masło, sól oraz wbić jajko. Zagarniać palcami mąkę do środka, rozcierając ją z masłem. Szybko połączyć składniki w kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Formę na tartę o średnicy 24 cm dokładnie posmarować masłem.

-Odkroić 1/3 schłodzonego ciasta i włożyć je z powrotem do lodówki. Resztę rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na placek o średnicy większej niż średnica formy. Zawinąć ciasto na wałek i tak przenieść je do formy. Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na pół godziny.

-Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Formę z ciastem (dno i boki) okryć folią aluminiową. Na folię wysypać suchą fasolę lub ryż, ewentualnie inne obciążenie, rozprowadzić je równomiernie po całej powierzchni tarty. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 13 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

-Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie. Z odłożonego ciasta (1/3) zrobić paseczki i ułożyć je na wierzchu tarty, paseczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać listkami rozmarynu. Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut aż ciasto lekko się zrumieni

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska