Przepis na galaretki drobiowe
Galaretki drobiowe
(fot. Marta Urbańska)
Składniki:
* pół kurczaka
* jajko ugotowane na twardo
* marchewka
* domowy rosół gotowany na kurczaku z włoszczyzną
* 2 łyżki żelatyny
* listki bazylii bądź pietruszki
* świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Mięso oddzielić od kości, pokroić. Żelatynę rozpuścić w litrze gorącego bulionu. W filiżankach ułożyć po plasterku gotowanego jajka, kawałki marchewek i listki bądź inną posiekaną zieleninę. Przyprawić pieprzem. Dodać kurczaka i zalać bulionem. Odstawić do lodówki na 2 godziny. Podawać na półmisku.
Przepis na barsz biały
Barszcz biały.
(fot. Marta Urbańska)
Składniki:
* 4 białe kiełbasy
* kawałek żeberka wieprzowego
* włoszczyzna
* 4 ziemniaki
* 4 jajka ugotowane na twardo
* 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
* 3 łyżki śmietany 12%
* sól , pieprz czarny , liść laurowy , ziele angielskie , majeranek
Przygotowanie:
Z włoszczyzny , żeberka i przypraw oraz białej kiełbasy gotujemy wywar na barszcz. W słoiczku rozrabiamy mąkę z wodą - ja dałam pół litra wody na 6 łyżek mąki . Po około godzinie gotowania wyciągamy żeberka oraz kiełbasę . Wrzucamy ziemniaki i czekamy aż się ugotują. W tym czasie oddzielamy mięso od kości i kroimy na mniejsze kawałki. Kiełbasę kroimy w plasterki a jajka w kostkę. Gdy ziemniaki będą ugotowane wlewam wodę z mąką i gotuję aż do zgęstnienia zupy. Dodaję kiełbasę z mięsem i jajka.
Rozprowadzam śmietanę. Po zagotowaniu posypuję majerankiem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?