MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Rozgrzewająca zupa krem z kurek [przepis]

red./źródło: mat.prasowe
mat.prasowe
Sezon grzybowy dobiega już końca, dlatego warto w pełni go wykorzystać. Krem z kurek, z dodatkiem grzanek w kształcie serc to smaczny i prosty przepis na jesienny obiad.

Składniki:

* 8 kromek z chleba kanapkowo
* 400 gram kurek
* 2 pietruszki
* 2 marchewki
* seler
* por
* ząbek czosnku
* średniej wielkości cebula
*0,5l bulionu drobiowego
* sól, pieprz
* masło
* ulubione zioła
* natka pietruszki

Przygotowanie:
Wcześniej przygotowujemy bulion. Kurki oczyszczamy, kilka odkładamy do dekoracji, resztę podsmażamy na maśle. Gotowe grzyby dodajemy do bulionu. Następnie kroimy warzywa, podsmażamy chwilę i stopniowo dodajemy do wywaru. Całość gotujemy około 20/25 minut, aż warzywa będą miękkie. W tym czasie podpiekamy grzanki np. w piekarniku i wycinamy z nich serca. Zupę miksujemy na gładki krem i doprawiamy według uznania. Podsmażamy resztę kurek. Gotowy krem przelewamy do miseczek, dekorujemy grzybami oraz świeżą natką pietruszki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska