Składniki:
na ciasto potrzebne będzie:
500 g mąki pszennej
100 g masła
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 jajko
1 łyżeczka soli
200 ml mleka
jajko do smarowania ciasta przed upieczeniem
nadzienie:
500 g filetów soli lub innej ryby
1 cebula
natka pietruszki
jajko
2 łyżki bułki tartej
0,5 szklanki płatków owsianych
sól i pieprz
jajko do smarowania ciasta przed upieczeniem
przygotowanie:
Składniki na ciasto wrzucić do miski i zagnieść ciasto, odstawić je na ok. godzinę.
Rybę oczyszczamy z ości i kroimy na małe kawałki, łączymy ją z pokrojoną cebulą, posiekaną natką pietruszki, płatkami owsianymi, bułką tartą, jajkiem i dobrze mieszamy.
Po godzinie ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy je na dwa płaty, jeden płat układamy na papierze do pieczenia i wycinamy z niego kształt ryby. Układamy na wierzch przygotowane nadzienie zostawiając przy brzegu odstęp do sklejenia ciasta. Przykrywamy drugim płatem ciasta, odkrawamy nadmiar ciasta i sklejamy brzegi. Z odciętego kawałka ciasta robimy płetwy, oko i inne zdobienia (wedle własnego uznania), widelcem możemy odcisnąć wzór na płetwach. W oku wycinamy otwór (ciasto nam wtedy nie pęknie) i wkładamy w nie tulejkę z foli aluminiowej by nam nie zarosło podczas pieczenia. Smarujemy jajkiem i pieczemy w temp. 220C przez 15 minut, następnie zmniejszamy temp. do 180C i pieczemy ok.50 minut.
SMACZNEGO!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?