A może dobry sprzęt?
Dobrym sposobem na szybkie osuszenie sałaty jest zakup wirówki. Sprzęt pozwala pozbyć się nadmiaru wody bez uszkodzenia liści.
Korzeń ma znaczenie
Sałata sprzedawana jest na targu w całości, a więc jako główka z korzeniem. To właśnie ta część pozwala zachować świeżość po zbiorze. Mając dostęp do wody, nie będzie psuła się tak szybko.
Przyda się ręcznik papierowy
Najlepszym sposobem jest oderwanie liści, umycie i rozłożenie na papierowym ręczniku. Całość należy zwinąć w rulon, umieścić w torebce i włożyć do lodówki. Dzięki trikowi z namoczonym papierem zielone listki będziemy mogli jeść nawet przez tydzień.
A może sposób z wodą?
W sieci furorę robi przechowywanie sałaty w wodzie. Według zaleceń, główkę należy umieścić w pojemniku, zalać do pełna zimną wodą, zamknąć i trzymać w lodówce nawet do połowy miesiąca.