5/17
Chleb mieszany pana Alberta...
fot. Nadesłane przez Czytelników portalu Nowa Sól Nasze Miasto.pl

Chleb mieszany pana Alberta

Składniki
500 g mąki pszennej typ 480 lub 550
300 g mąki pszennej razowej typ 1850 lub 2000
600 g ciepłej wody (ale nie gorącej)
2 łyżeczki soli
3 g suszonych drożdży (1 niepełna łyżeczka) lub 6 g świeżych drożdży
100 g słonecznika
20 g czarnego sezamu (można użyć białego)

Zdjęcie: pan Albert.

6/17
Chleb Beaty Kaim...
fot. Nadesłane przez Czytelników portalu Nowa Sól Nasze Miasto.pl

Chleb Beaty Kaim
Składniki
1 kg mąki tortowej,
100 g drożdży świeżych,
1 litr ciepłej wody,
1 łyżka cukru,
2 łyżeczki soli,
2 łyżki oleju,
szklanka otrąb,
szklanka słonecznika,
1/2 szklanki siemienia lnianego.

Wodę, drożdże i cukier rozpuszczamy i mieszamy, odstawiamy na 15 minut. Mąkę, ziarna, sól i olej mieszamy w dużej misce. Dodajemy rozpuszczone drożdże i mieszamy. Odstawiamy na pół godziny. Po pół godziny mieszamy i przekładamy do dwóch keksówek wyłożonych papierem i odstawiamy na pół godziny. Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni i wstawiamy do piekarnika na ok. godzinę. Wyciągamy i studzimy.


Zdjęcie: Beata Kaim.

7/17
Chleb polecany przez Katarzynę Żaczkiewicz...
fot. Nadesłane przez Czytelników portalu Nowa Sól Nasze Miasto.pl

Chleb polecany przez Katarzynę Żaczkiewicz
Przepis pochodzi ze strony http://przepisnachleb.pl/

Składniki na zaczyn:
500 g mąki pszennej typ 550
340 g letniej wody
1/8 łyżeczki suszonych drożdży

Składniki na zaczyn należy połączyć np. w plastikowym pojemniku lub misce. Zagnieść gęste ciasto (takie ma być) i pozostawić je szczelnie przykryte na 12-14 godzin w temperaturze pokojowej. Po tym czasie zaczyn powinien nawet potroić swoją objętość i mieć dużo pęcherzyków powietrza. Jeśli taki nie będzie – trzeba przestawić go w cieplejsze miejsce i jeszcze chwilę poczekać.

Składniki na ciasto właściwe:
500 g mąki pszennej razowej typ 1850 lub 2000
30 g soli (w oryginalnym przepisie było mniej, ale chleb wyszedł za mało słony)
¾ łyżeczki suszonych drożdży
460 g ciepłej wody
cały zaczyn

Przygotowanie
Mąkę wymieszać z solą i drożdżami, a następnie dodać do niej ciepłą wodę, trochę cieplejszą niż do zaczynu. Wymieszać do połączenia się składników.
Następnie należy dodać cały zaczyn i zagnieść ciasto (mikserem z hakiem chlebowym ok. 6-7 minut, ręcznie minimum 10 minut). Ciasto po wyrobieniu powinno być dość rzadkie, ale nie zupełnie płynne (jak na zdjęciu poniżej). Takie ma być i nie należy dosypywać więcej mąki.
Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem i pozostawić do wyrośnięcia na 3-4 godziny (w tym czasie ciasto należy kilkukrotnie rozciągnąć – na początku mniej więcej co pół godziny, a później już co godzinę). Podczas rozciągania ciasto może pozostawać w tej samej misce (nie trzeba go wyciągać na blat). Najlepiej rękę wysmarować oliwą lub wodą i ciasto zagarnąć od dołu i lekko wyciągnąć do góry, składając je jak kopertę. Trzeba to zrobić kilka razy. Chodzi o to by rozciągając wzmocnić strukturę ciasta.

UWAGA – Nie należy się mocno przejmować początkową konsystencją ciasta, ono ma być mocno kleiste. Konsystencja ciasta powinna stawać się coraz mniej lepka podczas każdego kolejnego składania. Oczywiście, jeśli ciasto będzie się zupełnie rozlewało to można podsypać trochę więcej mąki, ale trzeba pamiętać że im mniej mąki, tym lepiej.
Po tym czasie ciasto należy przełożyć na wysypany mąką blat i ponownie złożyć, ale już delikatnie, bez specjalnego rozciągania i uformować w kulę.
Następnie ciasto przełożyć np. do kosza do wyrastania chleba wysypanego mąką lub otrębami (lub innego naczynia, w którym chleb będzie wyrastał – wyłożonego ściereczką obsypaną mąką) – łączeniem do dołu. Kosz włożyć np. do zwykłej reklamówki i ciasto pozostawić do wyrośnięcia na mniej więcej 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Pieczenie
Do pieczenia tego chleba niezbędny będzie garnek żeliwny, najlepiej dość duży (np. w formie brytfanny, o pojemności 5l). Musi mieć minimum 30 cm średnicy.
Garnek należy wstawić do zimnego piekarnika i nastawić temperaturę na 250 stopni C, program „góra + dół” – garnek musi się nagrzać razem z pokrywką.
Nagrzany garnek wyciągnąć ostrożnie z piekarnika, zdjąć pokrywkę i przełożyć do niego wyrośnięte ciasto. Ciasto przełożyć do garnka łączeniem do góry.
Garnek przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut w temperaturze 250 stopni C, następnie ściągnąć pokrywkę i piec jeszcze ok. 15-20 minut, do czasu gdy chleb się dobrze zrumieni.
Chleb jest gotowy, gdy postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.
Kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu.

Zdjęcie: Katarzyna Żaczkiewicz.

8/17
Chleb bez mąki Beaty Kaim...
fot. Nadesłane przez Czytelników portalu Nowa Sól Nasze Miasto.pl

Chleb bez mąki Beaty Kaim
Składniki
300 g płatków owsianych,
500 g jogurtu naturalnego,
1 łyżeczka soli,
1 płaska łyżeczka sody,
1 szklanka ulubionych nasion (u mnie siemię lniane, nasiona chia, słonecznik i dodatkowo żurawina),
1 jajko

W przypadku kiedy nie używamy nasion chia może się okazać, że mas a będzie zbyt rzadka, i wtedy dosypujemy na oko otręby, aby masa była gęsta.

Przygotowanie
Wszystkie składniki (poza jajkiem) dokładnie mieszamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wylewamy roztrzepane jajko i sypiemy na wierzchu odrobinę nasion. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach C (do suchego patyczka)

Zdjęcie: Beata Kaim.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Kibice Pogoni i Wisły w drodze na finał Pucharu Polski. Dużo zdjęć

Kibice Pogoni i Wisły w drodze na finał Pucharu Polski. Dużo zdjęć

Święto Flagi 2024 w Żaganiu! Z żołnierzami i harcerzami

Święto Flagi 2024 w Żaganiu! Z żołnierzami i harcerzami

Szukasz pomysłu na wycieczkę pełną legend i widoków? Wybierz się na Zamek Chojnik

Szukasz pomysłu na wycieczkę pełną legend i widoków? Wybierz się na Zamek Chojnik

Zobacz również

Święto Flagi 2024 w Żaganiu! Z żołnierzami i harcerzami

Święto Flagi 2024 w Żaganiu! Z żołnierzami i harcerzami

Falubaz i Stal podały składy na derby lubuskie. Ależ to będzie ściganie!

Falubaz i Stal podały składy na derby lubuskie. Ależ to będzie ściganie!