Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sezon grillowy czas zacząć! (przepisy)

Redakcja
Pierwszy majowy weekend jest już tradycyjnie czasem rozpoczęcia sezonu grillowego. Piękna pogoda sprzyjać będzie lubuszanom w spędzeniu czasu na łonie natury, smakowaniu mięs i kiełbas przygotowywanych na różne sposoby.

Nad ogródkami działkowymi i przydomowymi unosi się dym i zapach smażonego mięsa. Amatorzy grillowania ulokują swój sprzęt także nad okolicznymi jeziorami, na łąkach, nad Odrą.

Piec na grillu można wszystko: warzywa, owoce, ryby, wędliny i mięsa. - Jest to tylko kwestia apetytu - zapewnia pan Bogusław, który grilluje nad swoimi stawami w Bądzowie.

- Moim zdaniem najlepsza jest karkówka i nic nie zastąpi tołpygi, suma czy węgorza. Ale do tego konieczne są pieczone w plastrach ziemniaki, albo naczosnkowany i opieczony na ogniu chlebek. Bo tak w ogóle, to czosnek jest przyprawową podstawą w tej.

Karkówkę trzeba peklować przez tydzień, najlepiej w roztworze gotowej soli do peklowania, wzbogaconym czosnkiem i pieprzem. Tak przegotowane mięso pokrojone w plastry nie trzeba rozbijać. Już po kilku minutach na ruszcie jest gotowe, zachowuje piękny kolor, jest miękkie, soczyste i pyszne.

Problemu z zakupem odpowiedniego sprzętu nie ma, Do sezonu przygotowały się hipermarkety. Jest szeroki wybór grillów. Najtańszy stojący jest w cenie 13,99 zł. Te solidniejsze, wyposażone w stolik do przygotowywania potraw kosztują ok. 130 zł. Węgiel 2,5 kg kosztuje 7,5 zł, podpałka 72 szt. 9 zł, zapałki 5,5 zł.

Przepisy mistrza grilla

* Polskie mielone

W miarę chudy surowy boczek zmielić, dodać namoczoną bułkę, doprawić czosnkiem, pieprzem i majerankiem, posolić. Uformować płaskie kotlety. Opiec z obu stron. Pycha z małosolnym ogórkiem.

* Szaszłyki z wątróbek

Wątróbki z kurczaka nabić na szpikulec na przemian z cebulką i boczkiem, posypać przeprawami, piec równomiernie obracając.

* Potrawa od święta

Wędzony surowy schab lub szynka pokrojone w plastry, posmarować smarowidłem z oleju, czosnku, pieprzu. Piec kilka minut.

* Banany z czekoladą

Naciąć skórkę wzdłuż banana, lekko rozchylić, włożyć kilka kostek mlecznej czekolady, pozostawić na ruszcie kilka minut.

Niezbędnik mistrza rusztu

Pogrzebacze z długą rączką, (żeby się nie poparzyć), szczotka druciana do oczyszczania grilla, szpikulce do szaszłyków, widelec, łopatka także z długimi rączkami, pędzle, węgiel drzewny, podpałka (najbezpieczniej w postaci gęstego płynu).

Szaszłyk z bakłażanem

Składniki: * różnokolorowa papryka * duże pieczarki * niewielki bakłażan * zielony ogórek * oscypek * ząbki czosnku * niezbyt duże cebule * 2 łyżki oleju * przyprawa typu vegeta * zioła suszone.
Przygotowanie:1. Paprykę pokroić na dość duże kawałki.
2. Bakłażan, ogórek i oscypek pokroić w grube plastry.
3. Cebulę obrać i przekroić wzdłuż na pół.
4. Z oleju, ziół, vegety i zmiażdżonego czosnku zrobić pastę i posmarować nią warzywa.
5. Wszystkie składniki nabić na patyczki, dbając o wymieszanie kolorów.
6. Ułożyć na rozgrzanym grillu i opiec ze wszystkich stron.

Szaszłyk z brzoskwiniami
Składniki: * mięso drobiowe (np. podwójna pierś) * puszka brzoskwiń * 3/4 szklanki oliwy * przyprawa do piernika * 3 łyżki sosu sojowego * sól * pieprz.
Przygotowanie:
1. Mięso pokroić w kostkę.
2. Brzoskwinie osączyć.
3. Przygotować zalewę z soku z brzoskwiń z puszki, oliwy, przyprawy do piernika, sosu sojowego, pieprzu i soli.
4. Zalewą zalać mięso i pozostawić w niej na jeden dzień.
5. Nabijać na patyk na przemian kawałki mięsa i kawałki brzoskwiń.

Szaszłyk z bananem
Składniki: * filet z piersi kurczaka * średnia cebula * jabłko * banan * sok z cytryny * curry * sól * pieprz.
Przygotowanie:1. Cebulę obrać, pokroić na cząstki.
2. Jabłka obrać, usunąć gniazdka, pokroić.
3. Banan obrać, pokroić w grube krążki.
4. Owoce polać odrobiną soku z cytryny.
5. Nadziewać na patyczek na przemian mięso, jabłka, cebulę, banan.
6. Szaszłyczki nasączyć oliwą. Zapiekać kilkanaście minut, często obracając.

Panga z koperkiem
Składniki: * płaty pangi * pęczek koperku * kilka łyżek masła * sól * folia aluminiowa.
Przygotowanie:1. Płaty pokroić w poprzek na kawałki.
2. Koperek posiekać i wymieszać z masłem i solą.
3. Natrzeć kawałki ryby koperkową pastą.
4. Każdy kawałek owinąć w folię i ułożyć na rozgrzanym grillu.
W podobny sposób można upiec też kawałki innych dużych ryb, np. łososia czy osobiście złowionego szczupaka. Kawałki rybiego mięsa można też natrzeć masłem czosnkowym z dodatkiem zielonej siekanej pietruszki. Jeśli chcemy na grillu upiec pstrąga, trzeba go wypatroszyć, oskrobać, skropić sokiem z cytryny, a masę koperkową włożyć do środka ryby. I całość zawinąć w folię. Ryby takie świetnie smakują z gorącymi grzankami z bułki francuskiej, posmarowanymi ziołowym masłem.

Kiełbasa w kołderce
Składniki: *kiełbasy * żółty ser * boczek * musztarda * ketchup.
Przygotowanie:1. Każdą kiełbasę przekroić wzdłuż.
2. Posmarować musztardą z olejem lub ketchupem z olejem.
3. Na tak przygotowane kiełbaski ułożyć kawałki żółtego sera.
4. Każdą kiełbaskę owinąć plastrami boczku i grillować.

Seler dla wegetarianina
Składniki: * ładny seler * sól * ocet winny (na marynatę) * oliwa * biały pieprz * orzechy włoskie * rodzynki.
Przygotowanie:
1. Seler obrać i pokroić na grube plastry.
2. Do garnka wlać ocet winny mocno doprawiony solą i podgrzać w tej zalewie selerowe plastry. Zostawić je w niej na co najmniej pół godziny. Wcześniej do zalewy można dodać rodzynki.
3. Po wyjęciu z zalewy plastry zanurzyć w oleju, osączyć (nie będą się przyklejać do grilla).
4. Grillować 10 minut.
5. Na talerzu posypać pokruszonymi orzechami i białym pieprzem.

Ananas z czekoladą
Składniki: * plastry ananasa, najlepiej świeżego, choć może być też z puszki * tabliczka czekolady.
Przygotowanie:1. Obrać ananasa, pokroić w plastry, wycinając twardy środek owocu.
2. Ułożyć plastry na grillu i opiec po kilka minut z każdej strony.
3. W tym czasie rozpuścić w rondelku czekoladę. Polać nią na talerzu upieczone kawałki ananasa.
Podobnie można na grillu piec banany, ale ponieważ są delikatniejsze, lepiej nie kłaść ich bezpośrednio na ruszcie, tylko użyć aluminiowej tacki. Jeśli lubimy eksperymenty, spróbujmy pogrillować kawałki... melona. Wcześniej należy je posypać białym pieprzem. Przy tych propozycjach przekrojone na pół i ugrillowane jabłka to już zupełna proza. Ale jakże smaczna.

Ziemniaczki z sosem
Składniki: * niewielkie ziemniaki * opakowanie jogurtu * około 20 dag sera pleśniowego.
Przygotowanie:1. Ziemniaki myjemy, osuszamy i owijamy w kawałki aluminiowej folii.
2. Układamy na rozgrzanym grillu i co jakiś czas obracamy na inną stronę.
3. W miseczce rozkruszamy ser pleśniowy i mieszamy go z jogurtem, aż powstanie gęstawy sos.
4. Odwinięte z folii ziemniaczki podajemy z sosem.

Pstrąg grillowany
Składniki: * co najmniej tyle pstrągów, ile gości * cytryna * natka pietruszki * koperek * bazylia * oliwa * czosnek * pieprz * sól.
Przygotowanie:
1. Pstrągi przeciąć wzdłuż i wypatroszyć.
2. Umyć, a następnie wysmarować w środku sokiem z cytryny z odrobiną soli i pieprzu.
3. Posiekać czosnek, bazylię, koperek i natkę pietruszki. Włożyć po trochę do każdej ryby. Dodać plasterek cytryny.
4. Zawinąć każdego pstrąga w folie aluminiową i grillować.

Nadziewana niespodzianka

Składniki: * co najmniej tyle polędwiczek wieprzowych, ile zaprosiliśmy osób * ser pleśniowy lazur lub rokpol (około 5 g na jedną polędwiczkę) * pęczek zielonego koperku (może być natka pietruszki) * czosnek * trochę vegety lub podobnej przyprawy * pieprz * sól * olej.

Przygotowanie:
1. W opłukanych i osuszonych polędwiczkach nacinamy wąskim nożem kieszonkę od grubszej strony. Ewentualnie można zrobić taki otwór po prostu palcem.
2. Rozgniatamy obrane ząbki czosnku (ich ilość zależy od tego, na ile lubimy te przyprawę; średnio należy przeznaczyć jeden mały ząbek na jedną polędwiczkę).
3. Czosnek mieszany z solą i pieprzem i nacieramy polędwicę. Odkładamy na kwadrans-pół godziny.
4. Ser pleśniowy lekko rozdrabniamy i mieszamy z posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.
5. Do otworów w polędwiczkach wkładamy serowo-ziołową masę. Okręcamy sznurkiem, żeby pod wpływem wysokiej temperatury ser nie wypłynął.
6. Układamy polędwiczki na grillu i opiekamy około 10 minut z obu stron.
7. Na koniec zawijamy każdą polędwiczkę w folię aluminiową i układamy na brzegu grilla na kolejne 5-10 minut, żeby mięso doszło.
Podajemy z ciemnym pieczywem, opieczoną na grillu i rozkrojoną bagietką lub z pieczonymi ziemniakami.

Żeberka z miodem i imbirem
Składniki: * około 70 dag żeberek * 3 łyżki sosu sojowego * 2 łyżki octu winnego * 2 łyżki miodu * łyżeczka sproszkowanego lub świeżego startego imbiru * 1-2 ząbki czosnku * łyżka wódki * łyżeczka mąki ziemniaczanej * pół łyżeczki tabasco lub ostrej pasty paprykowej.
Przygotowanie:
1. Żeberka opłukać i pokroić na kawałki.
2. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki pasty imbirowo-miodowej.
3. Gotową pastą natrzeć żeberka z obu stron. Odstawić, żeby się osuszyły.
4. Grillować bezpośrednio na ruszcie lub na tacce.
Uważać, bo z powodu dodatku miodu potrawa łatwo się przypala.

Swojskie hamburgery
Składniki: * 60 dag chudej mielonej wołowiny * sól * pieprz * garść świeżych ziół (może być bazylia, mięta, koperek).
Przygotowanie:1. Wołowinę wyrabiać około 10 minut, aż puści kleisty sok.
2. Wymieszać mięsną masę z posiekanymi ziołami.
3. Zwilżonymi wodą dłońmi formować hamburgerowe placuszki.
2. Układać hamburgery na rozgrzanym grillu. Po opieczeniu jednej strony, obrócić na drugą, a opieczoną stronę dopiero teraz lekko posolić i popieprzyć. Potem doprawić też solą i pieprzem drugą upieczoną stronę.
Można nie dodawać posiekanych ziół do mięsa, lecz posypać nimi już upieczone hamburgery.
Bezpieczniej grillować hamburgery na aluminiowej tacce.

Szaszłyczki z orzeszkami
Przygotowuje się je całkiem prosto, nabijając na drewniane patyczki kawałki kurczaka, zielonej i czerwonej papryki oraz cebuli. Ich ciekawy smak wynika z zastosowania orzeszków ziemnych.
Najpierw kroimy mięso kurczaka na cząstki. Doprawiamy solą, pieprzem i sproszkowaną papryką. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Siekamy drobno orzeszki ziemne i oprószamy nimi kawałki mięsa.

Chlebowa przegryzka
Składniki: * bochenek chleba, najlepiej wczorajszego * 10 dag masła * 10 dag sera pleśniowego rokpol lub lazur * łyżka winiaku * łyżka posiekanego szczypiorku * szczypta pieprzu cayenne.
Przygotowanie:1. Chleb pokroić na kromki, nie docinając do końca, bo nadal musi tworzyć całość.
2. Z masła, roztartego sera, winiaku, szczypiorku i pieprzu przygotować pastę.
3. Posmarować pastą każdą kromkę chleba z obu stron.
4. Tak przygotowany chleb zawinąć ciasno w aluminiową folię.
5. Opiekać na grillu, obracając co jakiś czas.
Taki chleb można też przygotować w piekarniku.

Przygotuj sosy
Najprostszy to czosnkowy - do majonezu wystarczy dodać rozgniecione ząbki czosnku, troszkę soku z cytryny i biały pieprz. Oto kilka innych przepisów.

Diabelski
Składniki: * 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek * 4 łyżki ketchupu * 1 cebula * 2 sztuki konserwowej papryki * łyżka soku z cytryny * pół pęczka szczypiorku * pół pęczka natki pietruszki * szczypta cukru * szczypta pieprzu cayenne * sól do smaku.
Przygotowanie:
1. Cebulę obrać i drobniutko pokroić.

2. Odsączyć z zalewy i drobniutko posiekać paprykę.
3. Posiekać szczypiorek i natkę.
4. Wymieszać olej z ketchupem, sokiem z cytryny. Polać posiekane składniki, dokładnie wymieszać, doprawiając cukrem, solą i pieprzem.

Jogurtowy
Składniki: * szklanka jogurtu * opakowanie serka homogenizowanego * cebula * pęczek koperku * łyżka utartego chrzanu * sól.
Przygotowanie:
1. Serek i jogurt wymieszać.
2. Cebulę i koperek drobniutko posiekać i wymieszać z chrzanem.
3. Dodać do serka z jogurtem, posolić do smaku

Winny
Składniki: * pół szklanki białego wytrawnego wina * 4 żółtka * 2 łyżki oliwy * sok z cytryny * sól.
Przygotowanie:
1.Wino rozmieszać dokładnie z surowymi żółtkami i oliwą.
2. Wcisnąć sok z cytryny, posolić, wymieszać.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska