5 z 6
Dżem z żurawiny może przyrządzić każdy, nawet kuchenny...
fot. pixabay.com/TesaPhotography

Dżem z żurawiny

Dżem z żurawiny może przyrządzić każdy, nawet kuchenny amator. 500 g owoców miksujemy, 500 g pozostawiamy w całości. Zmiksowana część trafia do garnka z 500 g cukru, całość trzeba zagotować, następnie dodać pozostałe owoce i trzymać na ogniu nie dłużej niż godzinę. Gorącą marmoladę przekładamy do słoików i odwracamy do góry dnem.

6 z 6
Kwaskowość żurawiny sprawdzi się w wypiekach. Szklankę mąki,...
fot. pixabay.com/chefjoannabarajas

Ciasto z żurawiną

Kwaskowość żurawiny sprawdzi się w wypiekach. Szklankę mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia oraz szczyptę soli mieszamy, do tego dodajemy 50 g masła utarte z niecałą szklanką cukru. Wlewamy szklankę mleka i wyrabiamy na gładką masę. Ostrożnie dołączamy owoce żurawiny (szklanka, półtorej szklanki) i łączymy z ciastem, starając się ich nie zmiażdżyć. Całość pieczemy ok. 55 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na i.pl

Zobacz również

Niezwykłe widoki na panoramę miasta. Zobaczcie, jak tu pięknie!

Niezwykłe widoki na panoramę miasta. Zobaczcie, jak tu pięknie!

Wakacje w Helu dawniej. Wybierz się w sentymentalną podróż nad Bałtyk

Wakacje w Helu dawniej. Wybierz się w sentymentalną podróż nad Bałtyk

Polecamy

Niezwykłe widoki na panoramę miasta. Zobaczcie, jak tu pięknie!

Niezwykłe widoki na panoramę miasta. Zobaczcie, jak tu pięknie!

Rekomendacja do zarządu województwa bez jednego głosu poparcia

Rekomendacja do zarządu województwa bez jednego głosu poparcia

Makabryczne odkrycie. Pracownicy stoczni zauważyli ludzkie zwłoki w Odrze

NOWE FAKTY
Makabryczne odkrycie. Pracownicy stoczni zauważyli ludzkie zwłoki w Odrze