W ub.r. statystyczny Polak zjadł 65 kg mięsa, o 1,8 kg mniej niż rok wcześniej. Zdaniem analityków rynku mięsnego, ta tendencja się utrzyma. Spadnie przede wszystkim spożycie wieprzowiny z 38 kg na osobę w ub.r. do 36 kg w tym roku. Nieco mniejszy będzie spadek spożycia wołowiny, za to zjemy więcej drobiu około 14,3 kg na osobę.
Produkcja przetworów drobiowych zwiększyć się ma w tym roku o około 3 proc. (do 150 tys. ton), a wzrost cen żywca wieprzowego powinien też pośrednio spowodować utrzymanie się niezłej koniunktury w drobiarstwie. Już w ub.r. poprawiły się wyniki wielu firm drobiarskich, coraz więcej z nich osiąga zysk netto, m.in. dzięki malejącemu importowi mięsa drobiowego do Polski. Szkoda tylko, że jednocześnie spada nasz eksport na rynki wschodnie, a sprzedaż do krajów Unii Europejskiej rośnie tylko nieznacznie.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?