Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Słodkie lekarstwo

(syl)
fot. Paweł Janczaruk
Jest nie tylko pyszny, ale też bardzo zdrowy. Już w starożytności pomagał walczyć z infekcjami i zastępował antybiotyki, których dziś tak często nadużywamy.

Dzieci się nim zajadają, bo jest słodki. I dobrze, bo to jeden z najwspanialszych darów natury. Zawiera wiele wartościowych substancji odżywczych, ma właściwości bakteriobójcze i wzmacniające nasz organizm. Zażywany regularnie, podnosi naszą odporność na choroby, a jeśli już zachorujemy, to ułatwia walkę z bakteriami. Kiedyś polegano na nim, jak na najlepszym lekarstwie. Dziś miód z reguły wspomaga konwencjonalne leczenie. Ale uwaga! Ze względu na to, że może łatwo uczulać, nie poleca się go małym dzieciom, a alergicy powinni go zażywać bardzo ostrożnie.

Łyżka dziennie
Jak często go jeść? Profilaktycznie, najlepiej łyżkę stołową dziennie (dzieci łyżeczkę). Podczas choroby dawkę warto zwiększyć do kilku łyżek, przy czym najlepiej miód rozpuścić w chłodnej wodzie i odstawić na pół doby. Tak przygotowany napój pijemy na czczo, najlepiej rano, po przebudzeniu.

Skąd cudowne właściwości lecznicze miodu? Jak wiadomo, rośliny zawierają w sobie różne substancje farmakologiczne. A ponieważ miód pochodzi z nektaru kwiatów, także i on zawiera składniki leczące niektóre schorzenia.

Z dala od słońca

Najlepiej w suchym, przewiewnym i chłodnym pomieszczeniu, w temperaturze maksymalnie 10 st. C. Koniecznie z dala od słońca, bo promienie słoneczne rozkładają w nim wartościowe enzymy. Do przechowywania miodu powinno się używać naczyń szklanych, ceramicznych, emaliowanych, aluminiowych lub ocynkowanych. Nie można go trzymać w naczyniach z plastiku, cynku lub żelaza. Można go przechowywać w zamrażarce, w temperaturze -18 stopni C. w szklanym naczyniu (nie pęknie). Po uzyskaniu temperatury pokojowej nabierze płynnej konsystencji. Z czasem miód się krystalizuje. Jeśli chcemy by znów miał postać płynną, powinniśmy go podgrzać w temperaturze 40-45 st. C., wstawiając naczynie z nim do garnka z ciepłą wodą.

Jaki miód dla kogo?

  • WIELOKWIATOWY - poprawia odporność, dodaje energii, jest stosowany w leczeniu przeziębień, alergii, chorób serca.

  • LIPOWY - ma działanie uspokajające i lekko nasenne, skuteczny w walce z przewlekłym przeziębieniem, grypą, kaszlem (ma działanie wykrztuśne), bezsennością.

  • GRYCZANY - ma właściwości podobne do antybiotyku, polecany w anemii, bo uzupełnia niedobór żelaza, oraz w leczeniu zapalenia nerek i nadciśnieniu.

  • SPADZIOWY - stosuje się go w leczeniu chorób dróg oddechowych, zapalenia płuc, astmie, cukrzycy.

  • AKACJOWY - polecany przy chorobach układu pokarmowego (zgaga, nadkwasota).

  • WRZOSOWY - stosuje się go podczas leczenia schorzeń dróg moczowych, prostaty, zapalenia gardła.

  • RZEPAKOWY - wspomaga leczenie chorób dróg żółciowych, miażdżycy, wzmacnia serce, leczy niewydolność krążenia.

  • KONICZYNOWY - działa uspakajająco, stosowany jest w wyczerpaniu nerwowym i anemii.

  • Dołącz do nas na Facebooku!

    Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

    Polub nas na Facebooku!

    Kontakt z redakcją

    Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

    Napisz do nas!
    Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska