Czekamy na propozycje karnawałowe, bo teraz na pewno częściej będziemy spotykać się towarzysko. Serdecznie prosimy też o nadsyłanie zdjęć, na których byliby autorzy przepisów. Będziemy też je zamieszczać w gazecie i w wydaniu internetowym.
Kontakt: [email protected] oraz "Gazeta Lubuska", al. Niepodległości 25, 65-042 z dopiskiem "przepisy kulinarne".
MOJE CIASTO
Składniki ciasta: 20 dag wiórek kokosowych, 3/4szkl cukru, 6 białek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Przygotowanie: zimne białka ubić na sztywno, następnie dodać cukier i nadal ubijać. Gdy białka będą bardzo gęste wsypać proszek do pieczenia oraz wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać łyżką. Masę wyłożyć na blaszkę pokrytą pergaminem. Piec w temp.200 stopni C do czasu aż ciasto nabierze złotego koloru (ok. 15min).
Składniki masy: 1/2 l mleka, 2 budynie śmietankowe (w proszku), 4 żółtka, 3 łyżki cukru, 1 kostka masła extra.
Przygotowanie: zagotować 1,5 szklanki mleka. Pozostałą resztę połączyć z żółtkami, cukrem oraz budyniami i wlać do gotującego się mleka. Mieszać aż zgęstnieje. Po ostudzeniu masy dodajemy masło i miksujemy.
Dekoracja: 3 opakowania Delicji np. wiśniowych, 2 galaretki, owoce (brzoskwinie, mandarynki z puszki lub wiśnie czy gruszki z kompotu) spirytus lub wódka do skropienia.
Przygotowanie całości: na ostudzone ciasto kokosowe kładziemy masę,na niej układamy Delicje (biszkoptami do góry a czekoladą do masy). Skrapiamy spirytusem lub wódką i układamy na nich owoce. Całość zalewamy tężejącą galaretką.
Uwaga: jeśli ciasto mają jeść dzieci Delicje można skropić sokiem z owoców lub przegotowaną wodą. Najlepiej smakuje następnego dnia. Ciasto nie jest trudne do zrobienia, na jakie może wyglądać, ale jest przepyszne - polecam.
TORCIKI DLA ADAMA I EWY
Składniki na ok. 26 sztuk: 6 jajek, ¾ szklanki cukru, torebka cukru waniliowego, 1 szklanka mąki, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, mandarynki w syropie (w puszce) 850 g, 2 budynie śmietankowe, 2 szklanki soku pomarańczowego, 3 szklanki śmietany kremówki, 6 łyżek cukru pudru, 4 torebki śmietany - fix, ok. 26 sztuk herbatników (połowa w polewie czekoladowej).
Przygotowanie: żółtka utrzeć z cukrem. Białka ubić z cukrem waniliowym na sztywną pianę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z żółtkami, połączyć z ubitymi białkami. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temp. 200 C. Wystudzić. Mandarynki osączyć z syropu i ułożyć na cieście (26 cząstek odłożyć). Proszek budyniowy wymieszać ze szklanką syropu. Sok pomarańczowy zagotować z pozostałym syropem. Mieszając wlać rozpuszczony budyń i zagotować. Ciepłym kremem budyniowym przykryć mandarynki, wyrównać. Ciasto włożyć na godzinę do lodówki. Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem i śmietanką-fix. Bitą śmietanę rozsmarować na kremie budyniowym. Na wierzch ułożyć szachownicę z herbatników z czekoladą i bez. Pokroić, udekorować odłożonymi mandarynkami.
Rada: można użyć tylko herbatników bez czekolady, wówczas należy rozpuścić czekoladę lub gotową polewę i pokryć nią te ciastka Najłatwiejsze ciasto bez pieczenia :)
STEFANIA
Składniki: 1 litr mleka, 1 szklanka cukru, 1 kostka margaryny, 2 łyżki kakao, 1 cukier waniliowy.
Przygotowanie: wszystko razem zagotować. Do gotującego się mleka dodać: 1 szklankę kaszy manny błyskawicznej. Mieszać i gotować do momentu aż zgęstnieje. Dodać rodzynki, orzechy, migdały. Blachę wyłożyć herbatnikami lub biszkoptami. Wylać na nie gorącą masę. Na jej wierzch położyć ciastka, docisnąć. Polać czekoladą i posypać bakaliami i ostudzić
Grażyna ze Świebodzina
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?