Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Słodkie propozycje Czytelników na czas karnawału

(oprac. staw)
Fot. DiGiTouch
Panią Grażynę ze Świebodzina nagradzamy książką za przysłane przepisy. Zapraszamy Państwa do gazetowej kuchni.

Czekamy na propozycje karnawałowe, bo teraz na pewno częściej będziemy spotykać się towarzysko. Serdecznie prosimy też o nadsyłanie zdjęć, na których byliby autorzy przepisów. Będziemy też je zamieszczać w gazecie i w wydaniu internetowym.
Kontakt: [email protected] oraz "Gazeta Lubuska", al. Niepodległości 25, 65-042 z dopiskiem "przepisy kulinarne".

MOJE CIASTO

Składniki ciasta: 20 dag wiórek kokosowych, 3/4szkl cukru, 6 białek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Przygotowanie: zimne białka ubić na sztywno, następnie dodać cukier i nadal ubijać. Gdy białka będą bardzo gęste wsypać proszek do pieczenia oraz wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać łyżką. Masę wyłożyć na blaszkę pokrytą pergaminem. Piec w temp.200 stopni C do czasu aż ciasto nabierze złotego koloru (ok. 15min).

Składniki masy: 1/2 l mleka, 2 budynie śmietankowe (w proszku), 4 żółtka, 3 łyżki cukru, 1 kostka masła extra.
Przygotowanie: zagotować 1,5 szklanki mleka. Pozostałą resztę połączyć z żółtkami, cukrem oraz budyniami i wlać do gotującego się mleka. Mieszać aż zgęstnieje. Po ostudzeniu masy dodajemy masło i miksujemy.

Dekoracja: 3 opakowania Delicji np. wiśniowych, 2 galaretki, owoce (brzoskwinie, mandarynki z puszki lub wiśnie czy gruszki z kompotu) spirytus lub wódka do skropienia.

Przygotowanie całości: na ostudzone ciasto kokosowe kładziemy masę,na niej układamy Delicje (biszkoptami do góry a czekoladą do masy). Skrapiamy spirytusem lub wódką i układamy na nich owoce. Całość zalewamy tężejącą galaretką.
Uwaga: jeśli ciasto mają jeść dzieci Delicje można skropić sokiem z owoców lub przegotowaną wodą. Najlepiej smakuje następnego dnia. Ciasto nie jest trudne do zrobienia, na jakie może wyglądać, ale jest przepyszne - polecam.

TORCIKI DLA ADAMA I EWY

Składniki na ok. 26 sztuk: 6 jajek, ¾ szklanki cukru, torebka cukru waniliowego, 1 szklanka mąki, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, mandarynki w syropie (w puszce) 850 g, 2 budynie śmietankowe, 2 szklanki soku pomarańczowego, 3 szklanki śmietany kremówki, 6 łyżek cukru pudru, 4 torebki śmietany - fix, ok. 26 sztuk herbatników (połowa w polewie czekoladowej).

Przygotowanie: żółtka utrzeć z cukrem. Białka ubić z cukrem waniliowym na sztywną pianę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z żółtkami, połączyć z ubitymi białkami. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temp. 200 C. Wystudzić. Mandarynki osączyć z syropu i ułożyć na cieście (26 cząstek odłożyć). Proszek budyniowy wymieszać ze szklanką syropu. Sok pomarańczowy zagotować z pozostałym syropem. Mieszając wlać rozpuszczony budyń i zagotować. Ciepłym kremem budyniowym przykryć mandarynki, wyrównać. Ciasto włożyć na godzinę do lodówki. Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem i śmietanką-fix. Bitą śmietanę rozsmarować na kremie budyniowym. Na wierzch ułożyć szachownicę z herbatników z czekoladą i bez. Pokroić, udekorować odłożonymi mandarynkami.
Rada: można użyć tylko herbatników bez czekolady, wówczas należy rozpuścić czekoladę lub gotową polewę i pokryć nią te ciastka Najłatwiejsze ciasto bez pieczenia :)

STEFANIA

Składniki: 1 litr mleka, 1 szklanka cukru, 1 kostka margaryny, 2 łyżki kakao, 1 cukier waniliowy.
Przygotowanie: wszystko razem zagotować. Do gotującego się mleka dodać: 1 szklankę kaszy manny błyskawicznej. Mieszać i gotować do momentu aż zgęstnieje. Dodać rodzynki, orzechy, migdały. Blachę wyłożyć herbatnikami lub biszkoptami. Wylać na nie gorącą masę. Na jej wierzch położyć ciastka, docisnąć. Polać czekoladą i posypać bakaliami i ostudzić

Grażyna ze Świebodzina

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska