Pani Zdzisława zachęca do przygotowania deseru według swojego przepisu. Zapraszamy Państwa do gotowania razem z "Gazetą Lubuską". Wszystkie przepisy i porady kulinarne zamieścimy na www.gazetalubuska.pl/kuchnia
Na pomysły kulinarne czekamy pod adresem: [email protected]
Owoce w alkoholu
Składniki: po 35 dag suszonych moreli i śliwek bez pestek, garść rodzynek, pół tabliczki gorzkiej czekolady, półtora szklanki brandy lub czystej wódki, 15 dag cukru, 2 laski cynamonu, kawałek suszonej skórki pomarańczowej, 4 łyżki konfitur z wiśni, 2 szklanki bitej śmietany, 4 goździki.
Przygotowanie: morele i śliwki umyć, włożyć do słoika, zalać alkoholem wymieszanym z dwoma szklankami przegotowanej, ostudzonej wody. Słoik zamknąć i pozostawić na 2-3 dni, mieszając zawartość dwukrotnie w ciągu dnia. Następnie owoce wraz z zalewą przełożyć do garnka, dodać cukier, cynamon, goździki, skórkę pomarańczową i stale mieszając gotować 2-3 minuty.Owoce wyjąć i ułożyć w pucharkach, a syrop gotować dotąd, aż zmniejszy objętość o połowę. Na owocach ułożyć konfitury, zalać przestudzonym i przecedzonym syropem, schłodzić. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną, rodzynkami i kawałkami czekolady.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?