Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Soczysta gęsina na półmisku

Alicja Kucharska
Michał Kostrzewa - szef kuchni
Michał Kostrzewa - szef kuchni Alicja Kucharska
Eksperymenty kulinarne z najwyższej półki można przenieść w domowe zacisze. To prawdziwa pasja, a nie sprzęt gastronomiczny, sprawia, że dania smakują i wyglądają doskonale!

Choć kulinarną karierę rozpoczął przed czterema laty, to gotowanie zawsze było nieodłącznym elementem życia Michała Kostrzewy.
W kuchni ceni przede wszystkim opanowanie i spokój, bo to uznaje za podstawę udanej potrawy. Profesjonalnie znaczy z głową, z uporządkowanym systemem pracy. - Zawsze marzyłem, by zostać kucharzem. Gotowałem przy każdej możliwej okazji. Gastronomia jest dla mnie nie tylko pracą zawodową, ale przede wszystkim kojarzę ją z domem i rodziną, dla której uwielbiam gotować - podkreśla.
Gonitwa za pasją sprawiła, że jego marzenia stały się realnością. Obecnie Michał jest szefem kuchni świebodzińskiej restauracji.

Popisowym daniem Michała są polędwiczki wieprzowe w sosie kaparowym. Jego najbliżsi zdradzają również, że jest mistrzem wypieków. Jednak tym razem ani wypieków, ani polędwiczek nie będzie - pod nóż za to pójdzie gęś, z której wyczarował przepyszną poezję smaku. - Gęś nie jest skomplikowana w przyrządzeniu, jednakże na pewno czasochłonna. Wymaga długiego pieczenia, przy czym naprawdę łatwo można przesuszyć mięso. Niezbędne jest więc doświadczenie w kuchni, ale warto próbować, bo w efekcie może powstać kulinarne arcydzieło - podkreśla szef kuchni.

Soczysta gęś w sosie cytrusowym (4 osoby)
Składniki:

- 4 porcje piersi z gęsi
- 1 pomarańcza
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie: oczyścić pierś, wyciągnąć kości, umyć pod bieżącą wodą. Górną część piersi naciąć w kratkę. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć na patelni grillowej na rozgrzanej oliwie z oliwek zaczynając od górnej części, każda strona po 5 minut. Tak przygotowaną gęś wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy wodą i dodajemy pokrojoną w kostkę pomarańczę. Pieczemy pod przykryciem, ok 40 minut, w temp. 180 stopni.

Sos cytrusowy
Składniki:

- 4 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki miodu
- wyciśnięty sok z grapefruita
- wyciśnięty sok z pomarańczy
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie: wszystkie składniki wrzucić do rondla, doprowadzić do wrzenia. Gotować od 5 do 10 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem.

Fasolka szparagowa na maśle
Fasolkę szparagową gotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i wrzucić na patelnię na rozgrzane masło. Dodać pokrojoną w paski marchew. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć ok 5 minut.
Podawać z frytkami domowymi lub kluskami śląskimi. Po polaniu gęsi sosem dodać pokrojoną miętę.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska