Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Surówki na zdrowie

(zka)
W polskiej kuchni surówki i sałatki są coraz bardziej doceniane. Na pewno dobrze nam zrobią po świątecznym "przedawkowaniu" potraw.

Surówka z sosem imbirowym
Składniki:

  • 4 marchewki
  • zielony ogórek
  • biała część pora
  • kawałek selera
  • kilka cebulek, dymek ze szczypiorem
  • sok z jednej pomarańczy
  • sok z jednej cytryny
  • łyżka miodu
  • kawałek świeżego imbiru.

    Przygotowanie:
    1. Warzywa, po oczyszczeniu i obraniu pokroić w cienkie paski ( z wyjątkiem dymki).
    2. Dymkę pokroić w talarki, a szczypior w długie paski, tak aby powstały "palemki".
    3. Imbir obrać, drobno posiekać i rozetrzeć z miodem. Dodać sok z cytryny i pomarańczy, i dokładnie wymieszać.
    4. Warzywa polać sosem, wymieszać i przełożyć do salaterki.
    5. Całość przybrać palemkami (można je wcześniej zanurzyć w zimnej wodzie, żeby nabrały jędrności i kształtu).

    Surówka z orzechami i winem

    Składniki:
  • pół kg czerwonej kapusty
  • kwaśne jabłko
  • cebula
  • 3 dag orzechów laskowych
  • kilka połówek orzechów włoskich
  • pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • łyżka oliwy
  • 3 dag rodzynek
  • sok z cytryny
  • natki pietruszki
  • 3 zmielone goździki
  • cukier, sól.

    Przygotowanie:
    1. Kapustę umyć, oczyścić, cienko poszatkować, posolić, dodać posiekaną cebulę i rozdrobnione orzechy laskowe.
    2. Jabłko umyć, zetrzeć na tarce do jarzyn i włożyć do kapusty.
    3. Rodzynki sparzyć i osączyć.
    4. Do oliwy dodać natkę pietruszki, sok z cytryny oraz goździki i mieszając, wlewać powoli wino. Następnie dodać rodzynki i doprawić cukrem oraz solą.
    5. Kapustę polać sosem i wymieszać. Przybraną połówkami orzechów włoskich.

    Gruzińskie mchali

    Składniki:
  • pół kg buraków ćwikłowych
  • 1/3 szklanki łuskanych orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  • kilka gałązek zielonej pietruszki
  • pieprz, sól.

    Przygotowanie:
    1. Buraki umyć, ugotować, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych otworach.
    2. Orzechy włoskie drobniutko posiekać lub zemleć w młynku do orzechów.
    3. Czosnek przecisnąć przez praskę lub posiekać.
    4. Wymieszać orzechy z czosnkiem i pokrojoną kolendrą.
    5. Dodać buraki. Doprawić całość sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
    6. Wyłożyć na półmisek i posypać zieloną pietruszką.
    Podawać jako zimną przystawkę lub dodatek do mięs.

    Surówka z dyni

    Składniki:
  • 30 dag dyni
  • 25 dag kwaśnych jabłek
  • 5 dag cukru pudru
  • cytryna.

    Przygotowanie:
    1. Obrany ze skórki i oczyszczony z pestek kawałek dyni zetrzeć na tarce o dużych otworach.
    2. Podobnie postąpić z jabłkami.
    3. Dynię i jabłka wymieszać z cukrem pudrem, skórką otartą z cytryny i cytrynowym sokiem. Dodać kilka łyżek przegotowanej ostudzonej wody.
    Taką surówkę polubią dzieci. Dynię można też przyrządzić w bardziej dorosłej wersji, łącząc ją z pokrojoną kiszoną kapustą, posiekaną natką pietruszki i olejem.
  • Dołącz do nas na Facebooku!

    Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

    Polub nas na Facebooku!

    Kontakt z redakcją

    Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

    Napisz do nas!
    Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska