Surowy drób. Myć czy nie myć? Oto jest pytanie

Redakcja
pixabay.com
Udostępnij:
Mycie surowego kurczaka to nie jest dobry pomysł - apeluje dbająca o bezpieczeństwo żywności w Szkocji, Food Standards Scotland (FSS). Dlaczego? Strefa AGRO także na Facebooku. Dołącz do nas!

Najczęstszą przyczyną zatruć związanych z żywnością jest Campylobacter, bakteria powszechna także w przypadku surowego drobiu. Przestaje ona być dla nas groźna podczas gotowania bądź smażenia - wysoka temperatura jest śmiercionośna dla większości szkodliwych mikroorganizmów.

 

Ze względu na tę temperaturę, mycie drobiu nie jest niezbędne. Ba, według FSS, może doprowadzić do rozsiewania bakterii. Zamiast myć surowe mięso, trzeba zadbać o czystość na kuchennym blacie. 

 

Źródło informacji: kipdip.org.pl

 

Przeczytaj też:

Wideo

Materiał oryginalny: Surowy drób. Myć czy nie myć? Oto jest pytanie - Gazeta Pomorska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie