Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Świebodzińscy uczniowie poznają Belgię od kuchni

(wak)
Uczniowie trzeciej klasy o specjalizacji technik żywienia już w marcu będą pracowali w restauracjach belgijskich. Będą tam trzy tygodnie.
Uczniowie trzeciej klasy o specjalizacji technik żywienia już w marcu będą pracowali w restauracjach belgijskich. Będą tam trzy tygodnie. Czesław Wachnik
Już w marcu 10 uczniów z Powiatowego Zespołu Szkół Technicznych i Zawodowych w Świebodzinie wyjedzie do Belgii. Na praktykę w tamtejszych restauracjach. - Poznamy nowych ludzi, nowe potrawy - wierzy Agnieszka Domaszewicz.

Zastępca kierownika ds. szkolenia w zespole Joanna Wolniewicz wyjaśnia, że wyjazd grupy uczniów kształcących się w zawodzie technika żywienia będzie możliwy dzięki pieniądzom unijnym. Już na początku 2013 roku szkoła złożyła wniosek na projekt o nazwie ,,Belgia od kuchni'' zakładający m.in. wyjazd na staże w mieście Virton w Belgii. Zyskał on akceptację i pieniądze, a będzie to ponad 100 tys., zł przekaże unijny Europejski Fundusz Społeczny Kapitał Ludzki.

- Dzięki temu 10 naszych uczniów, w tym 9 dziewcząt, wyjadą na trzytygodniowe staże w restauracjach belgijskich, a konkretnie w mieście Virton. Uczniowie będą mieszkali w hotelu, a pracowali w kuchni - mówi Joanna Wolniewicz.

Czytaj więcej w papierowym, czwartkowym (16 stycznia) wydaniu "Gazety Lubuskiej"

Oferty pracy z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska