Syrop z płatków róż oraz wino jabłkowe kolejnymi produktami tradycyjnymi!

(oprac.maw, źródło: lubuskie.pl)
Wino jabłkowe dołączyło produktów regionalnych, które wpisane są na listę ministerialną.
Wino jabłkowe dołączyło produktów regionalnych, które wpisane są na listę ministerialną. źródło: lubuskie.pl
Lista produktów tradycyjnych powiększa się. Kolejne dwie pozycje wpisane zostały na listę prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Lubuskie smaki - musisz tutaj zajrzeć

Mamy coraz więcej lubuskich specjałów. Obecnie na liście produktów tradycyjnych woj. lubuskiego jest już 29 pozycji. Ostatnio dopisany został na nią syrop z płatków róż. Wniosek złożyli Magdalena i Andrzej Dolata z Gospodarstwa Agroturystycznego "DOLATÓWKA".
Jaka jest historia produkcji soku w Lubuskiem? Tradycja wytwarzania syropu z płatków róży stulistnej jest wielopokoleniowa. Osoby, które trafiły w okresie przesiedleń na tutejsze ziemie, zastały krzewy róży stulistnej, które ocalały po wojnie w ogrodach. Właśnie z tych krzewów był wytwarzany syrop, który po rozrobieniu z wodą służył często jako napój chłodzący w okresie letnim, a także jako syrop na kaszel oraz różnego rodzaju schorzenia. Taki syrop był zawsze pozyskiwany z świeżych płatków kwiatów róży w okresie czerwca i lipca, gdy roślina kwitnie najbardziej obficie. Są one zbierane wcześnie rano gdy jest na nich rosa, bądź po opadach deszczu. Takie płatki są wolne od pyłu. Wsypane do słoja i zasypane cukrem zostają odstawione w jasne miejsce na tak długo, aż puszczą sok. Po tym okresie wszystko jest przelane do pojemnika, w którym zostaje podgrzane do momentu rozpuszczenia się pozostałego cukru. Taki syrop zostaje przelewany w słoiczki i odstawiany do chłodnego miejsca (najlepiej piwnica).

Kolejny produktem, który znalazł się na liście w kategorii napoje, jest wino jabłkowe. O wpisanie je na nią złożył Zygmunt Prętkowski "Winnica u Michała". Ważnym elementem winiarskich tradycji Zielonej Góry i jej okolic jest produkcja win owocowych. Bogata historia ich wytwarzania sięga kilka wieków wstecz. Również po drugiej wojnie światowej tereny obecnego województwa lubuskiego są znane ze swoich sadów owocowych i zaliczane do sześciu największych regionów sadowniczych w Polsce. Drzewa owocowe uprawiały zarówno państwowe gospodarstwa rolne, jak i indywidualni plantatorzy.

Zobacz też: Matura 2014 język polski, matematyka, chemia, biologia, fizyka. Pytania, odpowiedzi, arkusze - odwiedź nasz specjalny serwis.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie