Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

„Szarpane” kotlety z piersi kurczaka

Aleksandra Gajewska-Ruc
Kotlety podajemy z ziemniakami lub frytkami. Michalina preferuje frytki i ogórki kiszone.
Kotlety podajemy z ziemniakami lub frytkami. Michalina preferuje frytki i ogórki kiszone. arch. autora przepisu
Żeby przyrządzić pyszny obiad, wcale nie trzeba spędzić w kuchni całego dnia - przekonuje Michalina.

Michalina Ślusarek swoją przygodę z gotowaniem zaczęła całkiem niedawno.

- W pracy dużo słyszałam od koleżanek o pysznościach jakie można wyczarować w kuchni i pomyślałam, że to nie musi być takie trudne. Zaczęłam od prostych zup i sałatek. Wychodziło, więc zaczęłam kombinować z mięsami i przeróżnymi zapiekankami. Okazało się to bardzo przyjemnym zajęciem. Podstaw uczyłam się od babci i mamy, czasem podpatrywałam co robią w kuchni. Dużą inspirację do tej pory stanowią dla mnie koleżanki z pracy, które maja głowy pełne pysznych pomysłów. Moją miłością pozostają wszelakie sałatki, przeważnie dodaję do nich mięso lub sos czosnkowy robiony własnoręcznie. Lubię też przyrządzać potrawy mięsne. Gotuję głównie dla mojego chłopaka, który chwali sobie moją kuchnię. Czasem pozwalam, by mi pomógł, ale przyznam, że wolę rządzić w kuchni, robić wszystko po swojemu, we własnym tempie. W przyszłości mam nadzieję nauczyć się piec ciasta, bo to jeszcze dla mnie czarna magia - mówi Michalina, która podzieliła się z nami swoim przepisem na pyszne, proste i szybkie w wykonaniu kotlety drobiowe.

Składniki:

- 0,5 kg piersi z kurczaka
- 20 dkg żółtego sera
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3-4 łyżki majonezu
- sól, pieprz, papryka ostra, ulubione przyprawy (w moim przypadku bazylia, curry, zioła prowansalskie)

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka kroimy w kostkę, nie musi być bardzo drobna. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy do miski kurczaka i starty ser, dodajemy majonez, mąkę, jajka i przyprawy, następnie wszystko razem mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej lub inny tłuszcz i kładziemy porcje mieszanki łyżką, smażymy z każdej strony na zloty kolor.

Życzymy smacznego i przypominamy, że czekamy na Wasze kulinarne propozycje. Podzielcie się nimi z naszymi Czytelnikami!

Prosimy o przesyłanie przepisów na nasz adres mailowy:
[email protected], kontakt telefoniczny lub wiadomość na naszym facebooku.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska