Od tego, jak przechowujemy żywność, jak ją poukładamy w lodówce, zamrażarce i szafkach, zależy nasze zdrowie i dobry smak potraw. Aby bezpiecznie przechować zarówno surowe produkty, jak i gotowe dania, należy przestrzegać kilku podstawowych zasad.
Optymalna temperatura w lodówce wynosi od 2 do 5 st. C. W jej wnętrzu występuje stratyfikacja termiczna i to właśnie na tej podstawie powinniśmy rozmieszczać żywność. Najzimniej (2 st. C) jest na najniższej półce.
Zgodnie z zaleceniami producentów sprzętu na górnej półce powinniśmy przechowywać takie produkty jak: dżemy i powidła, a także mleko, kefiry i jogurty.
Na półce środkowej chowamy produkty o krótkiej trwałości, takie jak np. biały ser, twarożek czy pokrojoną wędlinę. Możemy wstawiać tu też domowe potrawy pamiętając o ich szczelnym przykryciu.