Takie produkty spożywcze najbardziej plamią zęby
W zależności od codziennego menu, nasze zęby będą miały inny odcień. Kolor szkliwa może się zmieniać pod wpływem tego, co jemy i pijemy. Powodem przebarwień i zmiany naturalnego odcienia zębów najczęściej są ulubione dania i napoje.
Produkty barwiące zęby znajdują się w naszej codziennej diecie. Jakie produkty przebarwiają zęby? Zobacz w naszej galerii >>>>>
SOS POMIDOROWY BARWI ZĘBY
Pomidory są źródłem wielu cennych składników odżywczych, w tym likopenu. To naturalny czerwony barwnik należący do grupy karotenoidów, któremu pomidory zawdzięczają także piękny, głęboki kolor. Ten sam składnik może spowodować trudne do usunięcia naloty. Dotyczy to pomidorów, ale także wszelkich przetworów na ich bazie np. sosu pomidorowego, koncentratu pomidorowego, soku z pomidorów oraz ketchupu. Warto uważać na zestawienie np. wino i pizza. Pizza zawiera barwiący sos pomidorowy, wino działa erozyjnie na szkliwo, a jeśli jest czerwone – również barwi zęby.
CURRY BARWI ZĘBY
Curry to jedna z tych przypraw, która najintensywniej przebarwia zęby. Wynika to z obecności w składzie kurkumy, która ma głęboki, żółty kolor. Kurkuma w zasadzie barwi wszystko, czego dotknie, również zęby.
SOS SOJOWY BARWI ZĘBY
Sos sojowy jest lepki i ciemny. Nie przysłuży się bieli zębów. Dodatkowo sos sojowy jest bogaty w sód, który w nadmiarze może wysuszać środowisko jamy ustnej.