Tych produktów lepiej unikać na śniadanie
Spożywanie tych produktów na pusty żołądek może wywołać nieprzyjemne dolegliwości. Sprawdź, czego nie powinieneś jeść na czczo. Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Owoce i soki cytrusowe
Owoce cytrusowe zaliczane są do zdrowych produktów, ponieważ zawierają duże ilości witaminy C, która jest silnym antyoksydantem i chroni komórki organizmu przed utlenianiem. Włączenie cytrusów do diety dostarcza także błonnika pokarmowego, wspierającego prawidłową funkcję jelit.
Mimo właściwości zdrowotnych pomarańcze, mandarynki i inne cytrusy nie powinny być spożywane na czczo. Dlaczego? Zawarte w nich kwasy owocowe, podrażniając ściany żołądka, powodują wzrost produkcji kwasu żołądkowego, co nasila objawy zgagi oraz nudności.
Regularne jedzenie cytrusów na pusty żołądek może zwiększać ryzyko rozwoju wrzodów żołądka oraz nadżerek.
Jogurty, kefiry, maślanki
Spożywanie produktów mlecznych na czczo może nie wywoła przykrych dolegliwości żołądkowych, ale zawarte w nich bakterie kwasu mlekowego zostaną zneutralizowane przez soki żołądkowe.
Jeśli chcemy w pełni wykorzystać dobroczynne działanie jogurtów, wystarczy, że dodamy do niego produkty będące źródłem węglowodanów oraz tłuszczy np. płatki owsiane z orzechami
Kawa
Kofeina znana jest przede wszystkim ze swoich pobudzających właściwości, co szczególnie przydaje się zaraz po wstaniu z łóżka.
Rozpoczęcie dnia od aromatycznego naparu kawy jest powszechnym rytuałem. Niestety picie jej na czczo zwiększa wydzielanie kwasu solnego w żołądku oraz nasila cofanie się go do przełyku, co może być przyczyną zgagi oraz zapalenia błony śluzowej żołądka i przełyku.
Spożycie kawy na czczo może również powodować niestrawność i uczucie dyskomfortu w jelitach przez cały dzien.