Słodkie i gazowane napoje
Gazowane napoje w dużej mierze składają się z cukru i sztucznych barwników. Zawarty w nich dwutlenek węgla, spożyty na czczo, podrażnia błonę śluzową żołądka i powoduje wzrost wydzielania kwasu solnego, a w konsekwencji kwaśne odbijanie.
Należy również dodać, że słodzone napoje gazowane, szczególnie spożywane na pusty żołądek, podnoszą ciśnienie krwi, co jest przyczyną bólu i zawrotów głowy.
Ostre przyprawy
Dodatek ostrych przypraw do śniadania nie jest dobrym pomysłem, ponieważ zawarte w nich substancje, takie jak piperyna, mimo prozdrowotnych właściwości podrażniają błonę śluzową.
Żołądek zaczyna wydzielać zwiększone ilości kwasu żołądkowego i nasila cofanie się treści żołądkowej do przełyku, wywołując pieczenie w przełyku i gardle.
Aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia przykrych dolegliwości, ostre przyprawy zamiast do śniadania dodawaj do obiadu lub bardzo wczesnej kolacji.
Ciężkostrawne potrawy – angielskie śniadanie
Klasyczna kuchnia angielska obfituje w tłuste i ciężkostrawne potrawy. Jedną z nich jest popularne na całym świecie – śniadanie angielskie.
W tradycyjnym posiłku nie może zabraknąć smażonego boczku, gotowanych parówek oraz kaszanki. Do tego zestawu należy dodać smażone jajka i placki ziemniaczane oraz fasolkę po bretońsku.
Taka bomba kaloryczna i tłuszczowa długo zalega w żołądku i może powodować zgagę, bóle brzucha, wzdęcia, nudności i biegunki.
Warto zastąpić boczek i parówki wędliną drobiową, smażone jajka – gotowanymi w koszulce, placki ziemniaczane – pełnoziarnistym pieczywem, a fasolkę po bretońsku – świeżymi warzywami. Taki zestaw jest nie tylko łatwiejszy do strawienia, ale także mniej kaloryczny.
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, ale warto rozsądnie wybierać to, co trafia o poranku do żołądka. Niektóre produkty, mimo że są zdrowe, mogą wywołać nieprzyjemne dolegliwości.