W skrócie
Tort czekoladowy - doskonały na każdą okazję
Czekolada jest jednym z najbardziej lubianych i uniwersalnych produktów spożywczych na świecie. Dlatego desery z czekoladą w roli głównej będą smakowały z pewnością każdemu.
Najkorzystniejsza dla naszego zdrowia jest czekolada gorzka, z dużą zawartością kakao. Oprócz walorów smakowych, czekolada dostarcza nam także wiele cennych składników mineralnych, a przy umiarkowanym spożyciu, może przyczyniać się m.in. do zmniejszania ryzyka wystąpienia chorób serca.
- Już jedna kostka gorzkiej czekolady dziennie wystarczy, aby dostarczyć prozdrowotną dawkę epikatechiny – związku odpowiedzialnego za korzyści wynikające ze spożycia gorzkiej czekolady - czytamy na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej (źródło: ncez.pzh.gov.pl)
Mamy dla Ciebie sprawdzony i niezawodny przepis na pyszny tort czekoladowy.
Ciasto z tego przepisu jest:
- wilgotne,
- aromatyczne
- i nie wymaga nasączania.
Dżem z czarnej porzeczki doda mu kwaskowatości, a całość zwieńczy kakaowa, błyszcząca polewa.
Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak upiec tort czekoladowy:
Polecamy także przepis na pyszny blok czekoladowy.
Przepis na tort czekoladowy
(czas wykonania: ok. 1,5 godziny)

Składniki:
- 220 g czekolady dobrej jakości ( o dużej zawartości kakao)
- 220 g masła
- 200 g mąki pszennej
- 9 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kwaskowy dżem np. z czarnej porzeczki
- łyżeczka esencji waniliowej lub 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego)
polewa: - 25 g masła
- 30 g cukru
- 75 ml śmietanki 30%
- 20 g kakao
- płaska łyżka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości wrzątku ( jeśli chcemy bardziej miękką polewę, trzeba dodać mniej żelatyny np. 1 łyżeczkę)
- opcjonalnie: cukrowe kuleczki do dekoracji
Jak upiec tort czekoladowy krok po kroku?
- Do garnuszka włóż połamaną na kawałki czekoladę i masło. Rozpuść całość na małym ogniu, mieszając łyżką.
- Odstaw masę na bok, by wystygła.
- Weź dwie miski. Rozdziel żółtka od białek do oddzielnych misek.
- Ubij białka z połową szklanki cukru.
- Następnie utrzyj żółtka z połową szklanki cukru, aż masa zrobi się jasna i puszysta.
- Do utartych żółtek wlej powoli czekoladę, cały czas miksują.
- Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Na koniec dodaj ubite białka i zmiksuj całość na najmniejszych obrotach lub wymieszaj ciasto łyżką.
- Przełóż ciasto do tortowej blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz ciasto w 180 stopniach Celsjusza przez ok. godzinę.
- Po upieczeniu ciasto wystudź i przekrój na pół.
- Posmaruj połówkę ciasta dżemem i przykryj drugą połową ciasta.
- Przygotuj polewę: żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzątku ( ok. 4 łyżki), następnie w garnuszku rozpuść masło ze śmietanką, kakao i cukrem. Do masy dodaj namoczoną żelatynę i dokładnie wymieszaj.
- Udekoruj tort polewą i np. świeżymi owocami.
Życzymy smacznego!
Ten tort czekoladowy zawsze się udaje. Niezawodny przepis na...
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

SILVERCREST®
SILVERCREST® Wielofunkcyjny robot kuchenny SFPM 600 A1, 1,2 l, 600 W
Opis produktu wielofunkcyjny robot kuchenny do sie…

MERADISO®
MERADISO® Pokrowiec na wielofunkcyjny robot kuchenny z funkcją Wi-fi
Opis produktu pokrowiec na sprzęt kuchenny pasuje …

Kenwood
Kenwood Prospero+ KHC29.J0SI
Blender kielichowy:tak;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie