1/9
Tłusty czwartek: Smakowite przepisy na pączki (przepisy)
2/9
SKŁADNIKI na 14 sztuk:...

Pączki z konfiturą różaną i cytrynowym lukrem

SKŁADNIKI na 14 sztuk:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 25g drożdży świeżych
- 1/4 szklanki cukru
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka soli
- skórka z pomarańczy i limonki
- 100 g zimnego masła
- olej rzepakowy do smażenia ok. 3-4 szklanek

PRZYGOTOWANIE
Letnie mleko wymieszaj z łyżką cukru i drożdżami. Odstaw na chwilkę, aby drożdże się spieniły. Dodaj do miski z mlekiem i drożdżami resztę cukru i żółtka. Wszystko wymieszaj. W osobnej misce połączyć ze sobą mąkę z solą i skórką z pomarańczy i limonki. Do mąki dodać zimne masło pokrojone w kostkę i dokładnie wymieszać palcami. Do mąki z masłem dodać rozczyn (mleko z drożdżami) i wymieszać drewnianą łyżką. Na stolnicę oprószoną mąką wyłożyć ciasto i wyrabiać je 5-6 minut aż będzie gładkie i błyszczące. Nie dosypuj mąki, bo wtedy pączki będą twarde. Wyrobione ciasto przełóż do miski wysmarowanej masłem i odstaw w ciepłe, miejsce na godzinę przykrywając je z góry ściereczką bawełnianą. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość uderz w nie pięścią. Wyjmij na blat i formuj małe kuleczki o średnicy 2-3 cm i odkładaj na blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Blaszkę z pączkami odstaw ponownie w ciepłe miejsce na godzinę przykryte bawełnianym ręcznikiem.
W rondlu rozgrzej olej. Smaż pączki na złoty kolor z każdej strony, wykładaj na ręcznik papierowy. Kiedy pączki już ostygną nadziej je konfiturą za pomocą rękawa cukierniczego.

Lukier cytrynowy:

SKŁADNIKI :
- 200-250 g cukru pudru
- 2-3 łyżek soku z cytryny
- 2-3 łyżek ciepłej wody

PRZYGOTOWANIE
Wodę i sok z cytryny razem wymieszać. Dodawać stopniowo do wody z sokiem przesiany cukier puder cały czas ucierając. Jeżeli lukier jest za twardy dodać łyżkę wody, jeżeli za rzadki cukier. Pączki pokryć lukrem i zetrzeć na nie skórkę z pomarańczy i limonki.

Zamiast kupnej konfitury różanej można zrobić ją samemu (niestety tylko w sezonie).

Konfitura różana
Potrzebujemy 150g płatków dzikiej róży. Na taką ilość potrzebujemy zagotować syrop ze 100 ml wody i 7-8 łyżek cukru. Gdy syrop będzie klarowny, wrzucamy płatki i smażymy na niewielkim ogniu, aż będą jednolitą, szklistą masą (ok. 30 minut). Jeśli masa byłaby za sucha, podlać lekko wodą. Pod koniec smażenia dodać parę kropel soku z cytryny dla zachowania koloru, wymieszać i po paru chwilach skosztować, czy nie jest za mało słodkie i ewentualnie dosłodzić. Z podanych ilości uzyskałem ok. 200 ml konfitury.

Smacznego !

Michał Rapeła

3/9
Pączki inne niż wszystkie...

Pączki z nadzieniem

Pączki inne niż wszystkie
Przepis nadesłał Robert Dryl

Składniki:

100 g masła
80 g cukru pudru
15 żółtek
400 ml mleka
500 g mąki ryżowej
50 g drożdży
25 ml rumu
50 g płatków migdałów
100 g rodzynek
Tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Do salaterki przekładamy masło, ucieramy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy żółtka. Do masy dodajemy ciepłe mleko, dokładnie mieszamy trzepaczką, dodajemy mąkę, roztarte w rumie drożdże, odrobinę soli i płatki migdałów. Ciasto odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu z ciasta formujemy okrągłe krążki, nakładamy rodzynki, sklejamy brzegi, pączki układamy na stolnicy wysypanej mąką. Pączki przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

W głębokim naczyniu rozgrzewamy tłuszcz (najlepszy jest smalec, pączki są najsmaczniejsze, jak nie mamy olej). W celu sprawdzenia temperatury wrzucamy kawałek ciasta, jeżeli szybko wypłynie, możemy przystąpić do smażenia pączków. Pączki otrzepujemy z mąki, wrzucamy górną stroną na tłuszcz, smażymy pod przykryciem do momentu, aż ładnie się zarumienią, odwracamy, smażymy już bez przykrycia. Po wyjęciu odsączmy pączki na ręczniku papierowym.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

4/9
SKŁADNIKI:...

Pulchne pączki ze słodką śmietanką

SKŁADNIKI:
- 1 kg mąki,
- 15 żółtek,
- 13 dag drożdży,
- 15 dag masła,
- 150 ml śmietanki słodkiej,
- 350 ml mleka,
- 15 dag cukru,
- 50 ml spirytusu,
- skórka pomarańczowa (2 łyżki),
- do posypania cukier puder z wanilią,
- nadzienie - powidła (najlepsze własnej roboty: róża, wiśnia, śliwka, porzeczka; można wszystkie wymieszać i zrobić własną kompozycję).

PRZYGOTOWANIE
Śmietankę i mleko podgrzać dodać cukier i drożdże. Odstawić do wyrośnięcia.
Gdy wyrosną dodać mąkę, żółtka i wyrabiać dotąd, aż ciasto zacznie odstawać od ręki i miski (ok. 30 min). Dodać rozpuszczone masło i ponownie wyrabiać, aż się wszystko ładnie połączy. Dodać spirytus i skórkę. Dobrze wymieszać. Odstawić przykryte do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, mieszamy króciutko i odstawiamy jeszcze na chwilę. Po tym czasie możemy przystąpić do formowania pączków.
Odstawiamy, a gdy są pięknie wyrośnięte, smażymy w rozgrzanym tłuszczu.

Życzę smacznego
Danuta Balcerowska

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Tych piłkarzy ŁKS Łódź trzeba zatrzymać w Ekstraklasie. LISTA

Tych piłkarzy ŁKS Łódź trzeba zatrzymać w Ekstraklasie. LISTA

Ile pieniędzy dać na pierwszą komunię w 2024 r.? Takie kwoty trafią do kopert

Ile pieniędzy dać na pierwszą komunię w 2024 r.? Takie kwoty trafią do kopert

Toyota Yaris. 25. urodziny modelu z segmentu B. Tego możesz nie wiedzieć

Toyota Yaris. 25. urodziny modelu z segmentu B. Tego możesz nie wiedzieć

Zobacz również

Maturę w Gorzowie zdaje ponad tysiąc osób. Takie były ostatnie chwile przed egzaminem

Maturę w Gorzowie zdaje ponad tysiąc osób. Takie były ostatnie chwile przed egzaminem

Tak się urządziła Luna. Zobacz, jak mieszka córka milionera i gwiazda Eurowizji 2024

Tak się urządziła Luna. Zobacz, jak mieszka córka milionera i gwiazda Eurowizji 2024