5/9
SKŁADNIKI:...
fot. Fotolia

Pączki kładzione łyżką

SKŁADNIKI:
- 3 szklanki maki,
- 2 serki waniliowe (2 x po 125 g),
- 2 cukry waniliowe,
- 2 jajka roztrzepane z cukrem waniliowym,
- 1/2 kostki margaryny (roztopionej),
- nie cała kostka drożdży,
- 1 szklanka mleka,
- odrobina sody.


PRZYGOTOWANIE
Drożdże rozpuścić w letnim mleku z jednym cukrem waniliowym. Gdy urosną, wlać na mąkę i dodać serek waniliowy, jaja i tłuszcz. Wyrobić łyżką na jednolitą gęstą masę.
Jeśli będzie zbyt rzadkie, dodać mąkę, a jeśli zbyt gęste - dolać mleka. Ciasto powinno być takie, jak na racuchy. Dodać 1/3 łyżeczki sody. Zostawić do wyrośnięcia.
Następnie kłaść łyżką na gorący tłuszcz. Po usmażeniu przekładać na ręcznik papierowy i po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Do ciasta i oliwy można dodać łyżkę alkoholu np. wódki, aby ciasto nie piło tłuszczu.

SMACZNEGO!
Ewa Kołłątaj

6/9
Stopień trudności: łatwy...
fot. Polsat Food Network

Iskrzące pączki

Stopień trudności: łatwy
Czas przygotowania: 2h 10 min
Czas gotowania: 10 min

SKŁADNIKI
450 g mąki
1 łyżeczka suchych drożdży
Szczypta soli
275 ml wody zagotowanej do takiej temperatury, w której nie można oparzyć ręki
Olej z orzechów arachidowych do smażenia
4 łyżeczki dżemu z malin bez pesteczek
Cukier puder

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Umieść mąkę w dużej misce. Posyp cukrem i solą i wymieszaj. Posyp pokruszonymi drożdżami. Wymieszaj ręką, dodając stopniowo wodę i olej.
2. Przełóż na blat wysypany mąką i ugniataj ciasto przez ok. 10 minut. Wysmaruj miskę olejem
i włóż do niej ciasto. Przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 90 minut,
aż podwoi swoją objętość.
3. Po tym czasie ugniataj ciasto jeszcze raz, przez ok. 5 minut, aby pozbyć się zbędnego powietrza. Uformuj kulki i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw
w ciepłe miejsce na kolejne 20 minut.
4. Napełnij głęboki garnek olejem do połowy i rozgrzej go. Kiedy olej jest już rozgrzany (sprawdź to wrzucając skórkę od chleba do oleju. Jeśli zabulgocze, a skórka zbrązowieje, jest to dobra temperatura), używając łyżki durszlakowej umieść 2 pączki w garnku.
5. Smaż przez ok. 3-4 minuty. Pamiętaj, aby w ciągu smażenia raz przewrócić je na drugą stronę, aby równo brązowiały. Wyjmij pączki z oleju i odłóż na ręcznik kuchenny, aby odsączyć jego nadmiar. Następnie obtocz w cukrze pudrze. Powtórz, aż wszystkie pączki będą gotowe.
6. Napełnij pączki dżemem, używając okrągłej końcówki. Na koniec posyp je brokatem spożywczym, aby pięknie błyszczały.

7/9
Stopień trudności: łatwy...
fot. Polsat Food Network

Miniaturowe pączki kajmakowe

Stopień trudności: łatwy
Czas przygotowania: 1h 20 min
Czas gotowania: ¼ h
Ilość porcji: 20



SKŁADNIKI
1 łyżeczka cukru pudru
4g suchych drożdży
90 ml tłustego mleka, podgrzanego
230 g mąki
½ łyżeczki soli
20g roztopionego masła
½ puszki kajmaku
10 łyżeczek oleju roślinnego
1 jajko
100g cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
DO KARMELU:
90g cukru pudru
1 łyżeczka syropu złocistego
50 ml śmietany tortowej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Łyżeczkę cukru pudru, drożdże i mleko umieść w misce, przykryj i pozostaw na 20 min. Mieszanka powinna się spienić.
2. W tym czasie przesiej razem mąkę i sól, dodaj jajko, roztopione masło i mieszankę
z drożdżami. Przykryj i odstaw na bok na godzinę, aż podwoi swoją objętość.
3. Ugnieć ciasto na blacie posypanym mąką. Podziel ciasto na 20 kawałków. Uformuj 20 lekko spłaszczonych kulek. Umieść w każdym kawałku niewielką ilość kajmaku i zamknij szczelnie kulkę uważając, aby kajmak nie wypłynął na zewnątrz.
4. Rozgrzej olej na głębokiej patelni do 150 stopni (sprawdź termometrem). Wrzucaj kulki małymi partiami na około 3 minuty. Pamiętaj, aby je przekręcić po odpowiednim czasie,
aby były brązowe z obu stron.
5. Przygotuj arkusz papieru do pieczenia w pobliżu patelni i rozsyp na nim cukier puder
i cynamon. Obok rozłóż ręcznik kuchenny. Kiedy pączki będą już usmażone, wyjmij
je za pomocą łyżki durszlakowej i połóż na ręczniku kuchennym, aby odsączyć nadmiar oleju. Następnie obtocz pączki w cukrze z cynamonem. Pozostaw pączki do ostygnięcia.
6. W garnku umieść cukier puder i syrop złocisty i rozpuść na niewielkim ogniu. Potem zwiększ ogień aż do zagotowania. Następnie zdejmij z ognia i zmieszaj zawartość garnka ze śmietanką tortową. Pozostaw na chwilę do ostygnięcia, a następnie zanurz w powstałym kremie czubki pączków. Potem odłóż je na chwilę do ostygnięcia przed podaniem.

8/9
Stopień trudności: średni...
fot. Polsat Food Network

Pączki z dżemem malinowym

Stopień trudności: średni
Czas przygotowania: 1h 40 min
Czas gotowania: 20 min
Ilość porcji: 12

SKŁADNIKI
2/3 szklanki mleka, lekko podgrzanego
2 x ¼ łyżeczki suchych drożdży instant
1/3 szklanki cukru
3 jajka, w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka soli
¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
½ szklanki niesolonego masła, w temperaturze pokojowej
Olej roślinny do smażenia
½ szklanki cukru wymieszanego z ¼ łyżeczki cynamonu do posypania
½ szklanki gęstego dżemu malinowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Mleko, drożdże, cukier i jajka połącz w misce i delikatnie wymieszaj. Dodaj mąkę, sól i gałkę muszkatołową i wymieszaj ręką lub mikserem z hakiem do ciasta. Stopniowo dodawaj masło, aż powstanie gładka masa. Jeśli używasz miksera, ugniataj nim ciasto aż będzie gładkie
i elastyczne, tj. przez około 5 minut. Jeśli robisz to ręką, mieszaj aż do momentu, gdy zacznie to sprawiać trudność. Przełóż ciasto na lekko posypany mąką blat i ugniataj, aż będzie gładkie i elastyczne. Rozprowadź niewielką ilość oleju w misce i umieść w niej ciasto,
a następnie przykryj miskę folią do żywności. Pozostaw ciasto do rośnięcia na min. 2 godziny. Możesz też pozostawić je na noc.
2. Wyjmij wyrośnięte ciasto i połóż je na blacie lekko posypanym mąką. Rozwałkuj ciasto
na grubość ok. 1,5 cm. Używając foremki, wytnij 12 jednakowych pączków. Przełóż
je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj blachę folią do żywności i pozwól pączkom rosnąć przez 45 minut, jeśli ciasto było w temperaturze pokojowej lub przez
1 godzinę, jeśli było przetrzymywane w lodówce.
3. W głębokim garnku rozgrzej olej (powinien wypełniać garnek do poziomu ok. 8 cm)
do 180 stopni (użyj termometru). Wyłóż blachę papierowymi ręcznikami i postaw na niej stojak do chłodzenia. Pączki wkładaj do oleju za pomocą łyżki durszlakowej. Włóż
jak najwięcej pączków na raz, ale pamiętaj też, aby pozostało między nimi ok. 3 cm wolnej przestrzeni. Smaż je przez około 4 minuty, a następnie przekręć na drugą stronę i smaż przez następne 4 minuty. Używając łyżki durszlakowej wyjmij pączki z oleju i przełóż na stojak
do chłodzenia, aby odciekły. Następnie, kiedy będą jeszcze ciepłe, zanurz je w posypce
z cukru i cynamonu, a potem odłóż znów na stojak do wystygnięcia.
4. Napełnij pączki dżemem, każdy ok. 2 łyżeczkami (użyj końcówki do pączków lub eclerów).
Pączki najlepiej smakują tego samego dnia, którego są przygotowywane.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

W Kłodawie koło Gorzowa trwa wielka majówka. W programie cała masa atrakcji

W Kłodawie koło Gorzowa trwa wielka majówka. W programie cała masa atrakcji

Ponad czterysta osób zatańczy w żarskiej Lunie. Trwa Tan Art

Ponad czterysta osób zatańczy w żarskiej Lunie. Trwa Tan Art

Potężny pożar koło Gorzowa. W akcji kilkadziesiąt zastępów straży, samoloty i drony

Potężny pożar koło Gorzowa. W akcji kilkadziesiąt zastępów straży, samoloty i drony

Zobacz również

Ponad czterysta osób zatańczy w żarskiej Lunie. Trwa Tan Art

Ponad czterysta osób zatańczy w żarskiej Lunie. Trwa Tan Art

Potężny pożar koło Gorzowa. W akcji kilkadziesiąt zastępów straży, samoloty i drony

Potężny pożar koło Gorzowa. W akcji kilkadziesiąt zastępów straży, samoloty i drony