To się dzieje z twoim organizmem, gdy jesz karpia
Karp to ryba, która króluje na wigilijnym stole. Czy karp korzystnie wpływa na nasze zdrowie? Sprawdziliśmy jego wartości odżywcze. Zobacz, co się dzieje z twoim organizmem, gdy jesz karpia.
Przejdź dalej --->
Nienasycone kwasy tłuszczowe
Karp jest rybą średniotłustą. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe: kwasy omega-3 i omega-6. Wspomagają one pracę mózgu, zmniejszają ryzyko udaru mózgu i zawału serca.
Przejdź dalej --->
Witaminy z grupy B
Karp zawiera witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B6 i B12. Obniżają one ciśnienie krwi, wspomagają regenerację układu nerwowego i skóry oraz przeciwdziałają anemii.
Przejdź dalej --->
Witamina D
Witamina D uczestniczy w procesach wchłaniania wapnia i fosforu, dzięki czemu wzmacnia kości i zęby. Stymuluje także układ odpornościowy zapobiegając infekcjom.
Przejdź dalej --->