Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tort czekoladowy na poprawę humoru (przepisy)

Czytelniczka Kinga Grabkowska, Czytelnik Grzegorz Jarosz
Czytelniczka Kinga Grabkowska
Szukasz przepisu na smaczny tort? Otrzymaliśmy ciekawe propozycje na naszy czekoladowy konkurs od Czytelników. Sprawdźcie, jak przygotować smaczny tort tak, aby zachwycić gości.
Tort czekoladowy na poprawę humoru (przepisy)
Czytelniczka Kinga Grabkowska

(fot. Czytelniczka Kinga Grabkowska)

Czekoladowy tort z wiśniami

Składniki na dwa biszkopty:
* 10 jajek
* 1 szkl cukru
* 1 ½ szkl mąki pszennej
* 4 łyżki ciemnego kakao
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
* 2 opakowania gotowego kremu czekoladowego w proszku

Ponadto potrzebujesz:
* 70 dag świeżych wiśni, wypestkowanych i przekrojonych (mogą być mrożone lub z kompotu - odsączone)
* 100 ml wódki
* do świeżych wiśni 3 łyżki cukru
* tabliczka gorzkiej czekolady do dekoracji

Przygotowanie:
1.Wiśnie zalewamy alkoholem, dodajemy cukier. Odstawiamy najlepiej na całą noc.
2.Pieczemy dwa identyczne biszkopty: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Wylać do wyłożonych papierem tortownic o średnicy 25 cm i piec w temperaturze 170 - 180 stopni przez około 25-30 minut. Zimne biszkopty podzielić na pół.
3.Każdy blat (4 sztuki) nasączamy sokiem uzyskanym z wiśni. Przekładamy kremem i wiśniami.
4.Wierzch tortu również smarujemy równomiernie cały kremem.
5.Dekorujemy wg uznania.

Tort czekoladowy na poprawę humoru (przepisy)
Grzegorz Jarosz

(fot. Grzegorz Jarosz)

Przepis na tort czekoladowy przesłany przez Tomasza Jarosza

Biszkopt:
* 2 szklanki mąki pszennej
* 3 łyżki mąki ziemniaczanej
* 0,75 szklanki cukru
* 8 jaj
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Białka należy ubić z cukrem, dodawać po 1 żółtku nadal ubijając. Następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wylać na blachę (tortownicę). Piec ok. 35 - 40 min. w temp. 185 stopni.
Po ostudzeniu podzielić na dwie części.

Masa czekoladowa:
* 500 ml śmietany 30% kremówki
* 2 tabliczki gorzkiej czekolady
Czekolady należy rozpuścić w wodzie. Następnie ubić śmietanę. Po ostudzeniu czekolady, dodać śmietanę i wymieszać. Wyłożyć na jedną część biszkoptu. Przykryć drugą częścią.

Polewa czekoladowa:
* 3 łyżki cukru
* 4 łyżki masła/margaryny
* 3 płaskie łyżki kakao
* 2 łyżki śmietany 18%
* 0,25 szklanki zimnej wody

Rozpuścić mało i cukier cały czas mieszając. Dodać śmietanę, kakao, wodę. Wymieszać.
Rozlać i rozsmarować na torcie. Tort należy dowolnie udekorować (najlepiej bitą śmietaną).
Smacznego.

Lubisz nasz kulinarny fanpage? Zapraszamy

Lubuskie smaki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska