(fot. Czytelniczka Kinga Grabkowska)
Czekoladowy tort z wiśniami
Składniki na dwa biszkopty:
* 10 jajek
* 1 szkl cukru
* 1 ½ szkl mąki pszennej
* 4 łyżki ciemnego kakao
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
* 2 opakowania gotowego kremu czekoladowego w proszku
Ponadto potrzebujesz:
* 70 dag świeżych wiśni, wypestkowanych i przekrojonych (mogą być mrożone lub z kompotu - odsączone)
* 100 ml wódki
* do świeżych wiśni 3 łyżki cukru
* tabliczka gorzkiej czekolady do dekoracji
Przygotowanie:
1.Wiśnie zalewamy alkoholem, dodajemy cukier. Odstawiamy najlepiej na całą noc.
2.Pieczemy dwa identyczne biszkopty: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Wylać do wyłożonych papierem tortownic o średnicy 25 cm i piec w temperaturze 170 - 180 stopni przez około 25-30 minut. Zimne biszkopty podzielić na pół.
3.Każdy blat (4 sztuki) nasączamy sokiem uzyskanym z wiśni. Przekładamy kremem i wiśniami.
4.Wierzch tortu również smarujemy równomiernie cały kremem.
5.Dekorujemy wg uznania.
(fot. Grzegorz Jarosz)
Przepis na tort czekoladowy przesłany przez Tomasza Jarosza
Biszkopt:
* 2 szklanki mąki pszennej
* 3 łyżki mąki ziemniaczanej
* 0,75 szklanki cukru
* 8 jaj
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Białka należy ubić z cukrem, dodawać po 1 żółtku nadal ubijając. Następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wylać na blachę (tortownicę). Piec ok. 35 - 40 min. w temp. 185 stopni.
Po ostudzeniu podzielić na dwie części.
Masa czekoladowa:
* 500 ml śmietany 30% kremówki
* 2 tabliczki gorzkiej czekolady
Czekolady należy rozpuścić w wodzie. Następnie ubić śmietanę. Po ostudzeniu czekolady, dodać śmietanę i wymieszać. Wyłożyć na jedną część biszkoptu. Przykryć drugą częścią.
Polewa czekoladowa:
* 3 łyżki cukru
* 4 łyżki masła/margaryny
* 3 płaskie łyżki kakao
* 2 łyżki śmietany 18%
* 0,25 szklanki zimnej wody
Rozpuścić mało i cukier cały czas mieszając. Dodać śmietanę, kakao, wodę. Wymieszać.
Rozlać i rozsmarować na torcie. Tort należy dowolnie udekorować (najlepiej bitą śmietaną).
Smacznego.
Lubisz nasz kulinarny fanpage? Zapraszamy
Lubuskie smakiDołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?