1/7
Zastanawiasz się, które produkty i w jakich okolicznościach...
fot. carlosgaw/GettyImages

Tych pokarmów nie jedz surowych

Zastanawiasz się, które produkty i w jakich okolicznościach nie powinny być spożywane bez wcześniejszej obróbki termicznej? Znajdziesz je na kolejnych zdjęciach.

2/7
NIE. Wieprzowiny nie należy jeść ani surowej, ani...
fot. javiindy/123RF

Surowa wieprzowina

NIE. Wieprzowiny nie należy jeść ani surowej, ani niedogotowanej, ponieważ świnie są podatne na pasożyty np. włośnice czy tasiemce oraz bakterie, które giną dopiero w procesie obróbki termicznej. Spożycie źle przechowywanej wieprzowiny może grozić zatruciem jadem kiełbasianym.

Eksperci zalecają gotowanie wieprzowiny aż jej temperatura wewnętrzna osiągnie 63 stopnie Celsjusza dla kotletów, steków i polędwiczek oraz 71 stopni Celsjusza dla mięsa mielonego i podrobów.

Szczególną ostrożność przy spożywaniu mięsa pochodzącego od świń powinny wykazywać osoby z upośledzonym układem odpornościowym, w tym leczone na choroby nowotworowe, chorujące na AIDS i będące po przeszczepie, a także cukrzycy i kobiety w ciąży.

3/7
NIE/TAK Jedzenie surowych ryb może narazić nas na zakażenie...
fot. semiglass/123RF

Surowe ryby

NIE/TAK Jedzenie surowych ryb może narazić nas na zakażenie pasożytami takimi jak przywry wątrobowe czy tasiemiec. Bakterie, które mogą trafić do naszego układu pokarmowego wraz z surowym mięsem ryb to przede wszystkim Listeria, Vibrio, Clostridium i Salmonella. Ponadto spożywając surowe ryby narażamy się na przyjmowanie większych dawek trwałych zanieczyszczeń organicznych, którymi często skażone są ryby hodowlane.

Jedzenie surowych ryb ma jednak także swoje plusy – ich mięso niepoddane obróbce termicznej nie traci bowiem cennych wartości odżywczych i nie jest dodatkowo zanieczyszczone w procesie smażenia czy grillowania. Bezpiecznym sposobem przygotowania surowego mięsa jest wybieranie świeżych okazów, przechowywanych w lodzie, sprzedawanych z pewnych źródeł oraz zamrażanie ryb przez tydzień w temperaturze -20 stopni Celsjusza lub przez 15 godzin w temperaturze -35 stopni Celsjusza.

4/7
NIE/TAK Jedzenie surowych ziemniaków może powodować problemy...
fot. yelenayemchuk/123RF

Surowe ziemniaki

NIE/TAK Jedzenie surowych ziemniaków może powodować problemy trawienne, w tym gazy i wzdęcia, a także senność i reakcje skórne. Odpowiedzialne są za to substancje zawarte w surowych warzywach, które spożywane w dużych ilościach mogą być toksyczne. W szczególności niebezpieczna jest solanina, które występuje głównie w niedojrzałych, zielonych i kiełkujących bulwach. Zatrucie tym związkiem może skończyć się nawet śpiączką.

Co ciekawe, jedzenie surowych, ale dobrze umytych i obranych ziemniaków, może mieć także swoje plusy – są one bogatsze w witaminę C i działającą korzystanie na organizm skrobię oporną. Przed sięgnięciem należy się jednak zastanowić czy te warte jest to podejmowania ryzyka związanego z ciężki zatruciem.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Superbet Rapid & Blitz oficjalnie otwarty! Największe szachowe gwiazdy w stolicy

Superbet Rapid & Blitz oficjalnie otwarty! Największe szachowe gwiazdy w stolicy

Gorzów świętuje 125-lecie tramwajów. Ich historię można poznać na wystawie

Gorzów świętuje 125-lecie tramwajów. Ich historię można poznać na wystawie

Jak popularny jest Twój samochód? TOP ulubionych marek pojazdów w Gorzowie

Jak popularny jest Twój samochód? TOP ulubionych marek pojazdów w Gorzowie

Zobacz również

Tuchel grzmi: Zdrada! To niezgodne z zasadami. Katastrofa! Bernabeu wpływa na sędziów

Tuchel grzmi: Zdrada! To niezgodne z zasadami. Katastrofa! Bernabeu wpływa na sędziów

Real znowu to zrobił. Remontada Królewskich na wagę finału Ligi Mistrzów

Real znowu to zrobił. Remontada Królewskich na wagę finału Ligi Mistrzów