5/11
ŁOSOŚ HODOWLANY...

ŁOSOŚ HODOWLANY

Jest uważany za jeden z najbardziej toksycznych produktów na świecie - nie tylko dla ludzi, ale także dla naszej planety.

> Do morskich ferm przeznaczonych na hodowlę łososia wlewa się płynny pestycyd, mający zapobiegać chorobom ryb i zwalczać pasożyty. Chemikalia z łatwością przedostają się poza obszar hodowli, zatruwając oceany.

> Pestycydy w oceanach wyniszczają stopniowo rafy koralowe.

> Miejsca hodowlane nigdy nie są czyszczone, stając sie wylęgarnią chorób i pasożytów, ich dno zaś usłane jest odchodami, resztkami i martwymi, zmutowanymi rybami. Taki stan rzeczy zaburza ekosystem.

6/11
MIGDAŁY...

MIGDAŁY

Choć niezwykle zdrowe dla ludzi, niestety szkodzą naszej planecie.

>82% światowych upraw migdałowca znajduje się w Kalifornii. Jest to jeden z najbardziej pustynnych i pozbawionych wody stanów na terenie USA.

> Masowa uprawa na ograniczonym obszarze bardzo negatywnie wpływa na środowisko naturalne, zubożając ekosystem.

> W przypadku wielkich plantacji w grę wchodzą pestycydowe opryski, które dodatkowo wyjaławiają i tak nadwyrężoną już glebę.

>Opryski zabijają okoliczne kolonie pszczół, które są niezbędne w procesie rozmnażania roślin.

7/11
BANANY...

BANANY

Banany są powszechnie znane, lubiane i zdrowe. Niestety ich uprawa nie jest tak kolorowa.

> Ogromne plantacje bananowców przeznaczone są głównie na eksport. Tysiące stłoczonych drzew przed chorobami mogą ochronić jedynie opryski, zatruwające nie tylko insekty, ale także glebę i wodę pitną.

>W zatrutej wodzie giną ryby, gdy zaś dociera do oceanu - niszczy rafy koralowe.

>Przemysł bananowy pochłania więcej środków chemicznych, niż jakikolwiek inny przemysł rolniczy na świecie.

> Niektóre ze stosowanych oprysków mogą zaburzać pracę układu hormonalnego - nie tylko żyjących w pobliżu zwierząt, ale także pracujących na plantacjach ludzi.

> W Ekwadorze stosowanych jest aż 44-65 kg pestycydów na hektar uprawy bananów rocznie. Średnia europejska to 2,7 kg.

8/11
ANANASY...

ANANASY

Uprawy ananasów są tak samo szkodliwe dla środowiska, jak bananowców, choć w tym przypadku zaczący jest także czynnik ludzki.

>Każda uprawa monokulturowa, czyli skupiająca wyłącznie jeden gatunek rośliny na danym obszarze, ma negatywny wpływ na środowisko. Powoduje szybkie wyjałowienie gleb nawet bardzo żyznych oraz zmianę ich struktury, a także sprzyja rozwojowi chorób roślin.

> Monokultury prowadzą do zaniku bioróżnorodności.

> Ze względu na choroby, uprawie musi towarzyszyć regularny oprysk pestycydami, które zarówno w przypadku bananów jak i ananasów zatruwają glebę, wodę, zwierzęta oraz ludzi.

> Pod plantacje ananasów wycinane są lasy tropikalne.

> Uprawa ananasów jest dosyć żmudna, w związku z czym pracownicy plantacji zmuszani są do pracy po 11 godzin na dobę w ciężkich warunkach.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Dziś winnice wyglądają jak po apokalipsie. Czy jest szansa na pomoc?

Dziś winnice wyglądają jak po apokalipsie. Czy jest szansa na pomoc?

5 miejsc w okolicach Krakowa, które musisz zobaczyć. Tych wycieczek nie pożałujesz

5 miejsc w okolicach Krakowa, które musisz zobaczyć. Tych wycieczek nie pożałujesz

Dramatyczne sceny pod Gorzowem. Osobówka dachowała na terenie stacji benzynowej

Dramatyczne sceny pod Gorzowem. Osobówka dachowała na terenie stacji benzynowej

Zobacz również

Polacy zwycięzcami Pucharu Świata w niezwykle widowiskowej dyscyplinie! [ZDJĘCIA]

Polacy zwycięzcami Pucharu Świata w niezwykle widowiskowej dyscyplinie! [ZDJĘCIA]

5 miejsc w okolicach Krakowa, które musisz zobaczyć. Tych wycieczek nie pożałujesz

5 miejsc w okolicach Krakowa, które musisz zobaczyć. Tych wycieczek nie pożałujesz