Atmosfera przygotowania do świąt udziela się wszystkim żołnierzom Polskiego Kontyngentu Wojskowego. - Każdy będzie przeżywał święta na swój sposób. Na pewno będziemy tęsknić za swoimi rodzinami. Wielu żołnierzy jak w każdy dzień będzie aktywnie uczestniczyć w patrolach, konwojach, eskortach i ochronie baz - opowiada oficer prasowy PKW Czad major Dariusz Kudlewski.
Była m. in. droga krzyżowa
Sala, w której odbywają się nabożeństwa jest już przygotowana na wielkanocne msze.
(fot. fot. Dariusz Kudlewski)
- Będziemy się starali spędzić te święta w naprawdę tradycyjnej rodzinnej atmosferze. Nie ma z nami naszych bliskich, ale jesteśmy z nimi w stałym kontakcie. Pełnimy misję z kolegami z innych kontyngentów i wspólnie z nimi usiądziemy przy świątecznym stole. Będzie to międzynarodowe świąteczne śniadanie z polskimi potrawami - mówi dowódca PKW płk Maciej Siudak.
Kapelan mjr Tomasz Paroń przez cały okres wielkiego postu przygotowuje żołnierzy do świąt. W kolejne niedziele odbywały się kazania rekolekcyjne przybliżające wszystkim znaczenie sakramentów świętych. W piątki odbywała się droga krzyżowa. - Obecnie w ramach przygotowania uroczystości paschalnych, rozpoczyna się triduum paschalne. W czwartek - msza wieczerzy pańskiej, w piątek- liturgia męki Chrystusa i w sobotę wigilia paschalna. Błogosławieństwo potraw świątecznych odbędzie się w niedzielę przed świątecznym śniadaniem - dodaje kapelan PKW.
Jutro będą paczki
Aby nie zabrakło na stole wielu tradycyjnych potraw, kucharze z tęsknotą wypatrywali śmigłowców, które miały dostarczyć świąteczny prowiant z Polski. - Wcześniej dotarł samolotem do Abeche i przeładowany do śmigłowców dotarł do Iriby. Po wylądowaniu szybki transport do chłodni, bo dla przysłanej żywności na zewnątrz panuje zabójcza temperatura - wyjaśnia mjr Kudlewski.
- Dotarło do nas wiele rodzajów pysznej wędliny, będzie biały barszcz i wspaniały bigos bo widzę kiszoną kapustę - na gorąco oceniał wyładowywaną żywność magazynier sierż. Wojciech Jedlecki.
Wcześniej pojawiło się zamówienie od francuskiego dostawcy - różnorodne ciasta, wiele rodzajów owoców i napojów. Jeszcze zachwyt nad zapachem polskiego majeranku i szybki podział zadań. Każdy ma na kuchni teraz mnóstwo pracy. - Zapewniam , że na stołach będą tradycyjne świąteczne potrawy takie jak w Polsce. Jajka na pisanki też będą gotowane tradycyjnym sposobem, w łupinach z cebuli na ogłoszony przez oficera wychowawczego konkurs najładniejszej misyjnej pisanki - dodaje kierownik stołówki chor. Józef Kozłowski.
- Jutro kolejny oczekiwany transport z Polski - paczki świąteczne od naszych rodzin - zapowiada major Kudlewski.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?