Krem kawowy z sosem waniliowym
Składniki: 20 g kawy mielonej, 200 ml mleka, 100 g cukru, 3 żółtka, 150 ml śmietany 36 proc., 3 łyżeczki żelatyny, 1 laska wanilii.
Przygotowanie: żółtka utrzeć z cukrem, następnie ubić na parze. Mleko zagotować z wanilią i dodawać powoli do żółtek, ciągle ubijając. Kawę zaparzyć w 150 ml wody, przecedzić połączyć z rozpuszczoną żelatyną, następnie dodać do żółtek. Krem ostudzić, dodać ubitą śmietanę, schłodzić. Podawać z sosem waniliowym i dowolnymi dodatkami.
Porcja dla dwóch osób
Czas przygotowania: 35 min. + czas chłodzenia
Walentynki to doskonała okazja, aby spędzić romantyczny wieczór z ukochaną osobą. Osobiście przygotowana kolacja czy deser na pewno zrobią wrażenie. Można też potrawy przyrządzić we dwójkę, a potem razem delektować się ich smakiem. Oto nasze propozycje na walentynkowy wieczór.
Czytaj też: Walentynki 2017. TOP 5 najbardziej trafionych prezentów dla niej na walentynki
Zobacz również: Czy romantyczna kolacja to dobry pomysł na walentynki? Michel Moran odpowiada
Pierś z kurczaka z awokado
Składniki: 2 szt. piersi z kurczaka, dwa pomidory, awokado, sok z cytryny, 2 łyżki, oliwa z oliwek, 50 ml, 100 ml śmietany kwaśnej, przyprawy - sól morska w młynku, pieprz czarny mielony, kolendra ( 8 ziarenek ), imbir, 1 łyżeczka
Przygotowanie: pierś z kurczaka natrzeć solą, pieprzem, kolendrą, imbirem, skropić cytryną, następnie piec w piekarniku ok. 15 min. w temp. 150 st.
Sos: kwaśną śmietanę zmiksować z awokado, doprawić sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Podawać na grillowanych plastrach pomidorów
Porcja dla dwóch osób
Czas przygotowania: 30 min.
Mule w sosie serowo pomidorowym
Składniki: ok. 1kg muli (mogą być mrożone), 200 ml białego wytrawnego wina, 200 g serka topionego kremowego, np. MSM Mońki, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy, 3 szalotki, 3 dojrzałe pomidory, świeża bazylia, pieprz, sól do smaku.
Wykonanie: mule dokładnie oczyścić i umyć w zimnej wodzie. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić posiekany czosnek oraz szalotkę. Chwilę podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać pomidory, podlać winem, doprawić solą i pieprzem. Dodać mule, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu ok. 2-3 minuty. Mule wyciągnąć, dodać serek topiony i wszystko dokładnie zmiksować. Gotowy sos wylać na talerz, ułożyć mule i udekorować świeżą bazylią. Podawać z ulubionym pieczywem.