1/11
Składniki: 20 g kawy mielonej, 200 ml mleka, 100 g cukru, 3...
fot. pixabay.com

Krem kawowy z sosem waniliowym

Składniki: 20 g kawy mielonej, 200 ml mleka, 100 g cukru, 3 żółtka, 150 ml śmietany 36 proc., 3 łyżeczki żelatyny, 1 laska wanilii.

Przygotowanie: żółtka utrzeć z cukrem, następnie ubić na parze. Mleko zagotować z wanilią i dodawać powoli do żółtek, ciągle ubijając. Kawę zaparzyć w 150 ml wody, przecedzić połączyć z rozpuszczoną żelatyną, następnie dodać do żółtek. Krem ostudzić, dodać ubitą śmietanę, schłodzić. Podawać z sosem waniliowym i dowolnymi dodatkami.

Porcja dla dwóch osób
Czas przygotowania: 35 min. + czas chłodzenia

2/11
Walentynki to doskonała okazja, aby spędzić romantyczny...
fot. Mat. prasowe

Walentynki to doskonała okazja, aby spędzić romantyczny wieczór z ukochaną osobą. Osobiście przygotowana kolacja czy deser na pewno zrobią wrażenie. Można też potrawy przyrządzić we dwójkę, a potem razem delektować się ich smakiem. Oto nasze propozycje na walentynkowy wieczór.

Czytaj też: Walentynki 2017. TOP 5 najbardziej trafionych prezentów dla niej na walentynki

Zobacz również: Czy romantyczna kolacja to dobry pomysł na walentynki? Michel Moran odpowiada


3/11
Składniki: 2 szt. piersi z kurczaka, dwa pomidory, awokado,...
fot. pixabay.com

Pierś z kurczaka z awokado

Składniki: 2 szt. piersi z kurczaka, dwa pomidory, awokado, sok z cytryny, 2 łyżki, oliwa z oliwek, 50 ml, 100 ml śmietany kwaśnej, przyprawy - sól morska w młynku, pieprz czarny mielony, kolendra ( 8 ziarenek ), imbir, 1 łyżeczka

Przygotowanie: pierś z kurczaka natrzeć solą, pieprzem, kolendrą, imbirem, skropić cytryną, następnie piec w piekarniku ok. 15 min. w temp. 150 st.

Sos: kwaśną śmietanę zmiksować z awokado, doprawić sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Podawać na grillowanych plastrach pomidorów

Porcja dla dwóch osób
Czas przygotowania: 30 min.

4/11
Składniki: ok. 1kg muli (mogą być mrożone), 200 ml białego...
fot. 123rf

Mule w sosie serowo pomidorowym

Składniki: ok. 1kg muli (mogą być mrożone), 200 ml białego wytrawnego wina, 200 g serka topionego kremowego, np. MSM Mońki, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy, 3 szalotki, 3 dojrzałe pomidory, świeża bazylia, pieprz, sól do smaku.
Wykonanie: mule dokładnie oczyścić i umyć w zimnej wodzie. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić posiekany czosnek oraz szalotkę. Chwilę podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać pomidory, podlać winem, doprawić solą i pieprzem. Dodać mule, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu ok. 2-3 minuty. Mule wyciągnąć, dodać serek topiony i wszystko dokładnie zmiksować. Gotowy sos wylać na talerz, ułożyć mule i udekorować świeżą bazylią. Podawać z ulubionym pieczywem.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Lubuskie świętuje 3 Maja. Setki ludzi przeszły przez Gorzów

Lubuskie świętuje 3 Maja. Setki ludzi przeszły przez Gorzów

Viva la Wisła! Wielka bitwa na oprawy w finale Pucharu Polski

Viva la Wisła! Wielka bitwa na oprawy w finale Pucharu Polski

Wisła Kraków zdobyła Puchar Polski! Drużyna z 1 ligi w europejskich pucharach

Wisła Kraków zdobyła Puchar Polski! Drużyna z 1 ligi w europejskich pucharach

Zobacz również

To piłkarze Pogoni usłyszeli od kibiców po przegranym finale

To piłkarze Pogoni usłyszeli od kibiców po przegranym finale

Radość Wisły, smutek Pogoni. Dekoracja po finale Pucharu Polski

Radość Wisły, smutek Pogoni. Dekoracja po finale Pucharu Polski